Trouba se bude jen lesknout, s jejím čištěním pomůže citron a prášek do pečiva

Pokud se vám nechce utrácet za drahé specializované čističe pro údržbu trouby, pak vsaďte na osvědčený recept z běžných surovin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Udržování trouby v čistotě není jen estetickou záležitostí, ale má zásadní význam i pro udržení hygieny a zajištění dlouhé životnosti vašeho spotřebiče. Zbytky jídla a mastnoty mohou časem ztvrdnout, takže je obtížné je odstranit a jsou-li na těch správných místech, pak mohou dokonce ovlivnit i výkon trouby. Co tedy s tím? Vsaďte podle rad z webu iReceptář na ingredience, které se běžně vyskytují ve vaší kuchyni.

Proč pravidelně čistit troubu

Troubu je vhodné čistit po každém použití, aby se v ní nehromadily bakterie a mikroorganismy. Důkladnější čištění se doporučuje provádět každých šest měsíců, aby se zachovala její účinnost a maximální hygiena.

Mikrovlnná trouba jako pomocník k rychlejšímu vaření brambor. Pomůže i krájení na menší kousky nebo špetka sody

Čisticí směs na bázi citronu

Jako jeden z velmi účinných způsobů se podle zkušeností mnoha hospodyněk osvědčuje kombinace sody a citronu, jak potvrzuje i web AAzdraví. Jak ji použít? Potřebovat budete:

  • Šťávu z 1 citronu
  • 1 polévkovou lžíci jedlé sody
  • 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci bílého octa

V malé misce smíchejte všechny přísady, dokud se nevytvoří jemná pěna a houbičkou namočenou v této pěně poté vyčistěte troubu. Svůj spotřebič zapněte na nízkou teplotu, nechte látku působit 5 minut a poté ji vypněte. Nakonec vše opláchněte a otřete čistým vlhkým hadříkem. Vaše trouba bude čistá a vydezinfikovaná, téměř jako nová.

Citron má kyselé vlastnosti a pomáhá rozpouštět tuk a odstranit nečistoty. Prášek do pečiva vám pomůže zbavit se zbytků a zápachu. iZdroj fotografie: Depositphotos
Citron má kyselé vlastnosti a pomáhá rozpouštět tuk a odstranit nečistoty. Prášek do pečiva vám pomůže zbavit se zbytků a zápachu

Metoda čištění pomocí jedlé sody

Naše čtenářka Lidka K. z Rožnova pod Radhoštěm se s námi podělila o svůj trik čištění trouby s jedlou sodou. „Dvě polévkové lžíce jedlé sody smíchejte s horkou vodou a vytvořte pastu. Tuto pastu naneste pomocí hadříku z mikrovlákna a houbičky. Vyjměte všechny rošty a pečicí plechy a umyjte je ve dřezu stejnou směsí jedlé sody. Pastu nechte působit přibližně 15 minut a poté ji vydrhněte houbičkou. V případě mastných skvrn přidejte do směsi trochu prostředku na nádobí. Po několika hodinách troubu otřete vlhkým hadříkem. Podle potřeby opláchněte a opakujte, dokud neodstraníte všechny nečistoty.“

Pokud se na své toaletě potýkáte s nevzhlednými skvrnami, vezměte si k ruce šikovného domácího pomocníka. Jde o ocet. iZdroj fotografie: Depositphotos
Na vnitřní prostor trouby použijte směs stejných dílů octa a vody

Bílý ocet pro závěrečné úpravy

Rošty trouby namočte na 15 až 20 minut do směsi jednoho šálku bílého octa a tří šálků vody, abyste změkčili mastnotu a zbytky jídla. A na vnitřní prostor trouby použijte směs stejných dílů octa a vody, abyste zabránili brzkému usazování mastnoty během jejího používání. Chcete si úklid trouby ještě více zefektivnit? Pak použijte málo známé tajné tlačítko, na které Chalupáři-Zahrádkáři upozorňovali už v předchozím příspěvku.

Jak svou troubu po použití čistíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články