Rozlučte se s kašovitou zeleninou a přivítejte křupavou, jemně nastrouhanou dokonalost. Postará se o to kousek alobalu.
Před ostřením je nezbytné struhadlo zkontrolovat. Nemělo by být zrezlé ani nijak poškozené (takové opravdu patří už jen do koše). Zvláštní pozornost věnujte otvorům – jsou pouze tupé, nebo mají na sobě i nejrůznější poškození (třeba ohnuté nebo zlomené hrany)? Pokud jsou opravdu jen tupé, pak i malé nabroušení dokáže zázraky.
Rychlá oprava struhadla pomocí alobalu
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak naostřit struhadlo, je použití hliníkové fólie. Stačí jen postupovat podle prověřeného návodu.
- Odtrhněte velký list alobalu.
- Zmačkejte ho do koule o velikosti velkého citronu.
- Teď už ho na struhadle jen chvíli strouhejte (ono to samozřejmě tak úplně nepůjde) a dejte si pozor, abyste každý zub přejeli alespoň desetkrát, jak radí web CookwareCraze.
Tento trik sice neudělá struhadlo ostré jako břitva, ale výrazně zlepší jeho účinnost. Chcete-li však dosáhnout ještě ostřejšího výsledku, přitlačte na struhadlo trochu silněji, zejména na místa, která se zdají být tupější. V takovém případě však doporučuji pevnou rukavici – ať se ošklivě nestrouhnete tak, jako při zkoušení tohoto postupu já.
Vyzkoušejte kovový pilník nebo smirkový papír
Jestliže alobal tak úplně nezabral, pak to podle informací ze stránek SouthernLiving znamená, že je vaše struhadlo už vážně staré a tupé. V takovém případě budete muset vyzkoušet jiná ostřidla. Sázkou na jistotu je třeba jemný kovový pilník nebo smirkový papír. S jejich pomocí totiž dokážete vybrousit každou hranu mnohem přesněji.
Jak nabrousit struhadlo pilníkem
Pilník opatrně nakloňte tak, aby zapadl do jednotlivých otvorů na struhadle. Poté každou dírku přejeďte ve stejném směru a zaměřte se na ostré, vystouplé hrany. Postupujte pomalu, abyste otvory neohnuli nebo hrany ještě více neztupili.
Jak nabrousit struhadlo smirkovým papírem
Dalším užitečným domácím nástrojem pro broušení struhadel je smirkový papír. Ideální je ten jemnozrnný, u něhož nehrozí, že byste hrany svého kuchyňského pomocníka nechtěně poškodili.
- Ustřihněte si malý kousek jemného smirkového papíru o zrnitosti 120 nebo vyšší.
- Přejíždějte jím po povrchu struhadla a zaměřte se na vyvýšené okraje jednotlivých otvorů.
- Pohybujte se v malých kruzích a udržujte rovnoměrný tlak, jedině tak své struhadlo nabrousíte opravdu efektivně.