Tvrdý bochník chleba nevyhazujte. Pekařská finta se studenou vodou navrátí měkkost

Zdroj obrázku: Imgur / Hannah Newman

Slyšeli jste někdy o tom, že stačí tvrdý chléb namočit do studené vody a znovu ho můžete konzumovat? Ne? Prozradíme vám tedy, jak na to. Každý to určitě zná – pokud si chléb doma sami neupečete, je nutné zajít do obchodu. Čerstvý ale vydrží pouze jeden nebo dva dny a poté postupně okorá a tvrdne. Většina lidí se rozhodne chléb vyhodit a zajít si do pekárny pro nový. Není to ale nutnost, vyzkoušejte následující tip.

Namočit chléb do vody? Neuvěřitelné, ale zkuste to

Tento trik je opravdu snadný. Jako první krok vezměte chléb a opláchněte ho ve studené vodě z kohoutku.

Zdroj obrázku: Imgur / Hannah Newman

Poté ho zabalte do alobalu a takto ho vložte do studené trouby a zahřejte ji na 150 stupňů.

Zdroj obrázku: Imgur / Hannah Newman

Chléb nechte ohřát po dobu asi 12-15 minut. Následně chleba vyndejte, a vložte ho znovu do trouby již bez alobalu na dalších pět minut.

Zdroj obrázku: Imgur / Hannah Newman

Po této době můžete chléb znovu namazat máslem nebo marmeládou tak, jak ho máte rádi.

Zdroj obrázku: Imgur / Hannah Newman

I starší chléb můžete využít k vaření

Pokud se vám nechce zkusit tento trik, starší chléb můžete samozřejmě využít i tak. Ideální budou například topinky, ke kterým si můžete dát skvělý tatarák nebo si udělat masovou směr nebo topinkovou pomazánku. Udělat si můžete také sýrové toasty. Potřebovat budete:

  • 200 gramů nastrouhané sýru
  • Bílý jogurt
  • Sušenou papriku
  • 1 vejce
  • 1 najemno nakrájenou cibuli

Všechny ingredience smíchejte dohromady, pomažte jimi plátky ztvrdlého chleba a pečte v rozehřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut. Troubu raději sledujte, pečte jen do doby, kdy se udělá světle hnědá kůrka.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Všichni také známe chleba ve vajíčku, který byl oblíbeným pokrmem. Proč si ho nepřipomenout? Stačí chléb obalit ve směsi vajec a soli a hodit na pánev. Z každé strany stačí pouhé dvě minuty. Můžete ho jíst jen tak s hořčicí, zeleninou nebo ho použijte jako přílohu k salátům. Chléb uvnitř bude měkký a vajíčka udělají omeletový obal.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Polévka, na kterou stačí litr zeleninového vývaru

Postačí starší chleba, česnek, kmín, vejce, lžíce sádla a bylinky. Vývar okořeňte a rozdrobte do něj chléb. Vařením vznikne hustá polévka, do které dejte česnek utřený se solí, vajíčko a sádlo. Na talíři polévku posypte bylinkami.