Podařilo se vám pořídit nebo vypěstovat opravdu chutný česnek a přemýšlíte nad tím, jak ho správně uskladnit? Ve hře není jen jeho ideální konzistence a chuť, ale i obsah cenných látek. Česnek kuchyňský (Allium sativum), který někdy nazýváme také česnek setý, v sobě obsahuje mnohé vitamíny (zejména A, B a C) a minerální látky jako selen, prospěšný vápník a jód. Dalšími účinnými látkami jsou poté i léčivé flavonoidy, polysacharidy, triterpenové saponiny, lektiny a lutamylpeptidy.
Jak na správné skladování česneku
Jak o tyto látky ale nepřijít špatným skladováním? První skvělou možností je rozhodně zmražení. Rychlá změna teploty v něm uchová většinu aromatických i chuťových látek. Nejlepší je jeho skladování v dobře uzavíratelném sáčku (doporučujeme ten s vakuovacím uzávěrem). V takovém případě stačí česnek jen oloupat, prolisovat a vložit do sáčku. Dobře z něho vymačkejte vzduch a uzavřete ho. Aby však bylo možné pohodlně odebírat jednotlivé porce, vsaďte na jinou vychytávku.
Česnek v sáčku řádně rozprostřete a nakonec ho tupou stranou nože „nakrájejte“ na obdélníčky velikosti jedné porce. Následně stačí jen otevřít sáček a podle potřeby česnek odebrat. A jak to udělat, aby vám od této aromatické zeleniny nevoněl celý mrazák? Jednoduše vložte sáček ještě do jednoho a opět důkladně uzavřete. A totéž doporučujeme i ve chvíli, kdy k uložení česneku použijete krabičku. Česnek si označte datem uložení a spotřebuje do 12 měsíců.
Další šikovné rady pro uskladnění česneku
Ale nemusíte se omezovat jen na mražení. Použít lze i sůl. Úvodní kroky jsou stejné – česnek oloupejte a prolisujte. Poté ho uložte společně se solí do vhodné skleničky. Tu předem vypařte nebo vymyjte a důkladně vysušte. A co si tedy pohlídat? Česnek vkládejte po centimetrové vrstvě, kterou vždy důkladně prosypete solí. Pokračujte, dokud není sklenička plná, a skladujte ji v lednici. Jen dávejte pozor na přítomnou sůl při dochucování pokrmů.
Jak na snadné loupání česneku
Nechcete mít zničené ruce od tohoto nepříjemného úkonu? Pak celému postupu věnujte tu správnou péči. Nemusíte se spoléhat na vychytávky z obchodů. Bohatě postačí, když jednotlivé stroužky česneku poválíte po pevné desce (nebojte se přitlačit) nebo je společně vložíte do větší uzavíratelné misky a přibližně minutu budete usilovně třepat. Slupky se oddělí a loupání samotné pak už bude opravdu rychlou záležitostí.