Uskladněte česnek tak, aby byl báječně chutný i po roce. Neztratí vitamíny a nezmění barvu

                   

Podařilo se vám pořídit nebo vypěstovat opravdu chutný česnek a přemýšlíte nad tím, jak ho správně uskladnit? Ve hře není jen jeho ideální konzistence a chuť, ale i obsah cenných látek. Česnek kuchyňský (Allium sativum), který někdy nazýváme také česnek setý, v sobě obsahuje mnohé vitamíny (zejména A, B a C) a minerální látky jako selen, prospěšný vápník a jód. Dalšími účinnými látkami jsou poté i léčivé flavonoidy, polysacharidy, triterpenové saponiny, lektiny a lutamylpeptidy.

Jak na správné skladování česneku

Jak o tyto látky ale nepřijít špatným skladováním? První skvělou možností je rozhodně zmražení. Rychlá změna teploty v něm uchová většinu aromatických i chuťových látek. Nejlepší je jeho skladování v dobře uzavíratelném sáčku (doporučujeme ten s vakuovacím uzávěrem). V takovém případě stačí česnek jen oloupat, prolisovat a vložit do sáčku. Dobře z něho vymačkejte vzduch a uzavřete ho. Aby však bylo možné pohodlně odebírat jednotlivé porce, vsaďte na jinou vychytávku.

iZdroj fotografie: Freepik

Česnek v sáčku řádně rozprostřete a nakonec ho tupou stranou nože „nakrájejte“ na obdélníčky velikosti jedné porce. Následně stačí jen otevřít sáček a podle potřeby česnek odebrat. A jak to udělat, aby vám od této aromatické zeleniny nevoněl celý mrazák? Jednoduše vložte sáček ještě do jednoho a opět důkladně uzavřete. A totéž doporučujeme i ve chvíli, kdy k uložení česneku použijete krabičku. Česnek si označte datem uložení a spotřebuje do 12 měsíců.

Další šikovné rady pro uskladnění česneku

Ale nemusíte se omezovat jen na mražení. Použít lze i sůl. Úvodní kroky jsou stejné – česnek oloupejte a prolisujte. Poté ho uložte společně se solí do vhodné skleničky. Tu předem vypařte nebo vymyjte a důkladně vysušte. A co si tedy pohlídat? Česnek vkládejte po centimetrové vrstvě, kterou vždy důkladně prosypete solí. Pokračujte, dokud není sklenička plná, a skladujte ji v lednici. Jen dávejte pozor na přítomnou sůl při dochucování pokrmů.

iZdroj fotografie: Freepik
Zdroj fotografie: Freepik

Jak na snadné loupání česneku

Nechcete mít zničené ruce od tohoto nepříjemného úkonu? Pak celému postupu věnujte tu správnou péči. Nemusíte se spoléhat na vychytávky z obchodů. Bohatě postačí, když jednotlivé stroužky česneku poválíte po pevné desce (nebojte se přitlačit) nebo je společně vložíte do větší uzavíratelné misky a přibližně minutu budete usilovně třepat. Slupky se oddělí a loupání samotné pak už bude opravdu rychlou záležitostí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články