Už žádné škrábance na pánvích, s jejich odstraněním pomůže klasická sůl

Sůl může být velmi účinná proti škrábancům na pánvích. Nestačí ji však na jejich povrch jen nasypat – potřeba je i teplo.

Už žádné škrábance na pánvích, s jejich odstraněním pomůže sůl i Zdroj fotografie: Superspidey33 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
                   

Naše věrné pánve si díky častému používání často nesou na svém povrchu jizvy po spálených zbytcích a odolných škrábancích. Při jejich odstraňování však rozhodně zapomeňte na abrazivní čisticí prostředky, které by vše jen zhoršily. Existuje totiž mnohem jemnější a přitom velmi účinné řešení – klasická kuchyňská sůl.

Sůl vaše pánve obnoví

Než se pustíte do kouzlení se solí, začněte s omytím pánví, a to nejlépe měkkou a jemnou houbičkou a ujistěte se, že je vaše nádobí dokonale umyté a důkladně vysušené. Na suchou pánev poté pole rady z webu SnadnoBydlet nasypte tenkou vrstvu soli a na mírném plameni ji nechte zahřát. Jak se sůl proměňuje a získává zlatohnědé odstíny podobné třtinovému cukru, sledujte, jak se rozvíjí i její alchymie.

Nakonec ji vysypte z pánve – uvidíte, že výsledkem jejího působení bude perfektně hladký povrch, takže pánev bude vypadat zase jako nová. Opékání dna pánve v soli je proto podle našich zkušeností rozhodně velmi užitečná přírodní metoda, která nejen čistí vaše nádobí, ale také prodlužuje jeho životnost.

Vyzkoušet může i mléko

Nalijte mléko do poškozené pánve, nechte ho pět minut vařit a buďte svědky toho, jak bílkovina kasein utká přes teflon, který má už to nejlepší za sebou, doslova ochranný plášť. Po vychladnutí mléko vylijte a pánev vyčistěte jemným mycím prostředkem. I tentokrát vám bude odměnou hladký povrch zcela bez škrábanců.

Sůl vyčistí i ocelové pánve

Bojujete s odolnými připečeninami na ocelové pánvi? Pak vám i tady pomůže sůl. Jak na to nám poradila čtenářka Jitka K. z Lhoty pod Libčany. „Rozpalte pánev, bohatě ji posypte kuchyňskou solí a s pomocí houbičky prostě vydrhněte všechnu odolnou špínu. Půjde to skoro samo – jen dejte pozor, ať se přitom nepopálíte.“ A na ty opravdu odolné skvrny použijte osvědčenou trojkombinaci soli, jedlé sody a citronu, jak Chalupáři-Zahrádkáři radili v minulosti.

Jak na připálené hrnce pomocí domácích prostředků

Jak jste si s odolnou špínou na nádobí poradili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články