Nastal ten čas, kdy by každá správná hospodyňka měla mít napečené perníčky. Ty totiž neodmyslitelně patří ke svátkům vánočním, protože se dají využít nejen jako chutná svačinka, ale také jako ozdoba stromečku nebo dekorace přidávaná na slavnostní stůl. Toto cukroví je charakteristické polevou z vaječných bílků a cukru, která se ale ne vždy povede. Při dodržení těchto rad se dočkáte výrobku se skvělou chutí i správnou konzistencí.
Postačí vám jen vaše ruce
Všechny komponenty pro přípravu polevy na zdobení perníčků je třeba důkladně promíchat. Je velice důležité, abyste tuto činnost prováděli vlastníma rukama (dobře omytýma). Použitím ručního mixéru nebo kuchyňského robota byste si jen uškodili, protože:
- by mohlo by dojít k narušení konzistence a změně zbarvení výrobku kvůli styku s kovovým materiálem,
- by se do něj dostalo velké množství vzduchu a po aplikaci na cukroví by docházelo k jeho drolení.
Kvalita je důležitější než kvantita
Dbát byste měli také na kvalitu a správné množství přísad. Co se týče cukru, používejte vždy moučkový (extra jemný). Je vhodné jej prosít skrz sítko, což vám zaručí odstranění všech větších krystalů a hrudek. Jinak by se mohlo stát, že by tyto nevítané složky ucpaly zdobičku. Obecně platí, že na jeden vaječný bílek (o pokojové teplotě), je třeba 150 g zmíněného sladidla.
Dejte si záležet na konzistenci
Pokud by se náhodou stalo, že by vaše poleva byla příliš řídká, pomozte si malým množstvím bramborového škrobu. V opačném případě do ní přidejte trochu vody nebo šťávy z vámi vybraného citrusu (nejlepší je citron nebo limetka), což výrobku dodá ještě výraznější bílou barvu. Při přidávání jednotlivých přísad nezapomínejte pravidelně kontrolovat hustotu. Ta by měla být taková, aby po odebrání metličky vytvořila špičku.
Důležitý je i výběr nástrojů
Při výrobě polevy a zdobení perníčků byste dále měli myslet na:
- výběr zdobící trubičky nebo sáčku (lepší jsou ty s menším otvorem),
- správné použití síly při aplikaci zdobícího materiálu na cukroví (stačí jen málo),
- naředění vodou (stačí jen kapka) při barvení větších plošek na cukroví (při roztírání si pomozte malým jemným štětcem),
- zakrytí misky se zbylou polevou navlhčenou utěrkou či malým ručníkem, aby nezatvrdla.
Máte vlastní triky pro přípravu polevy? Přidáváte do ní nějaká barviva?