Delší působení tepla v podobě pečení nebo smažení má leckdy za následek vznik nepříjemných připečených krust na hrncích a pánvích. Těch se mnohdy neumíme zbavit jinak než pracným drhnutím pod horkou vodou a za pomoci drahých chemických prostředků. S použitím kyseliny citronové nebo jedlé sody se však vše stane záležitostí několika minut a vaše nádobí bude zase perfektně čisté.
Kyselina citronová vyčistí připáleniny
Nezáleží na tom, zda máte v oblibě teflonové pánve nebo třeba staré dobré smaltované pekáče, kyselinou citronovou je očistíte téměř bez námahy. Jen musíte vsadit na ten správný postup. Rozhodně zapomeňte na jakékoliv abrazivní prostředky. Ty by se především v případě teflonu nesetkaly s úspěchem. Nečistoty by sice odstranily, ovšem zároveň by citlivý povrch nenávratně poničily.
Kyselina citronová je ze zcela jiného soudku. A jak ji použít? Nejdříve hrnce a pánve nechte hodinu odmočit v teplé vodě. Poté vodu vylijte a na jejich dně nechte jen několik kapek. Nakonec na nádobí nasypte hustou vrstvu kyseliny citronové a nechte ji působit přes noc. Ráno stačí uvolněnou špínu jen setřít houbičkou a provést kompletní dočištění s pomocí saponátu, který se postará i o odolnou mastnotu.
Ocelové pánve vyčistí alobal
Jestliže vaší kuchyni dominuje spíše kov, vezměte si k ruce alobal. I tady je důležitým prvním krokem odmočení nádobí. Po hodině opět vodu vylijte a do každého znečištěného kusu nasypte 2 až 3 lžíce jedlé sody. Přidejte k ní horkou vodu – ale jen tolik, aby se v nádobí vytvořila pasta. Nakonec zmuchlejte alobal do větší kuličky a s jeho pomocí očistěte všechny připáleniny a špínu. Nádobí bude dokonale čisté, a navíc získá perfektní lesk.
Čištění nepřilnavých pánví jedlou sodou
Ze všeho nejhůře se čistí teflon a další nepřilnavé materiály. Tady si budete muset na údržbu vyhradit více času. Nejdříve postupujte stejně jako v předchozím případě. Ovšem pastu ze sody a horké vody nechte v nádobí působit přes noc. Ráno pak nádobí jemně očistěte za pomoci hladké strany houbičky na nádobí. Všechny nečistoty zmizí. Pánev dočistěte saponátem a vodou a můžete ji opět používat.
Jaké oblíbené čisticí postupy aplikujete ve své kuchyni vy?