Je to možná k nevíře, ale právě hořčák dokáže při správném použití dokonce léčit. Využití hub pro farmaceutické účely je různé. Většinou se vyzdvihují houby z Asie, jako je shiitake, reishi nebo lesklokorka. Existují však i další houby, které mohou pomoci při zdravotních potížích, a dokonce jich jsou u nás plné lesy. Až příště uvidíte hořčáka, nenechte ho v lese. Může se vám hodit.
K jídlu vhodný není
Tylopilus felleus známý jako hořčák nebo hřib hořký je většinou krásný a zdravý. Typicky má béžový klobouk, ale někdy je jeho barva i tmavší, a tak si ho můžete lehce splést s jinou houbou. Hořčák má většinou spodek klobouku narůžovělý, a to především když se ho dotknete. Jde o nejedlou, nikoli jedovatou houbu. Proto není problém, pokud malý kousek ochutnáte. Svou chutí vám však napoví, že do jídla rozhodně nepatří. Jeden jediný hořčák by vám zkazil celou smaženici.
To, že je hořký a nejedlý, však neznamená, že se nehodí ke sběru. Naopak. Skvěle totiž pomáhá při silné nevolnosti nebo v případě, že se přiotrávíte jídlem. Na co nebude stačit váš žlučník, to udělá hřib hořčák. Aby byl vhodný k použití, je nutné ho klasicky očistit, nakrájet na plátky a dobře usušit. Následně je nutné houbu rozemlít na jemný prášek. Myslete však na to, že jeho konzumace nebude žádný gastronomický zážitek, hořká chuť totiž přebije všechno ostatní.
Ideální je mít gelové kapsle
Vhodné je mít doma prázdné gelové kapsle, které tímto hořkým práškem naplníte. Pak stačí jen kapsli spolknout a hořký prášek bude dělat svou práci v žaludku, aniž byste museli jeho hořkou chuť snášet v ústech. Existuje však i další využití hořčáku. Někteří odvážlivci experimentují s macerací těchto hub, které by poté měly být vhodné k běžné konzumaci. Na plátky nakrájené hořčáky je potřeba namáčet v rostlinném mléce minimálně po dobu třiceti minut.
Pokud hořčáky dáte sušit a pak se rozhodnete, že byste je chtěli také sníst, musíte je smažit nasolené v oleji s kmínem. Následně musí přijít na řadu i dušení, protože je nutné odpařit maximum vody obsažené v houbách. Obvykle k tomu postačí asi 15 minut dušení. Z takto zpracovaných hřibů hořčáků by měla hořkost asi z 80 % vymizet. Zeptejte se však sami sebe, zda není jednodušší je používat jen na žaludeční potíže a na jídlo si nasbírat opravdu jedlé kousky.