Šéfkuchařské zásady perfektního bramborového salátu. Přestaňte už konečně dělat roky opakovanou chybu

                   

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí Štědrého dne a pokud vám na mínění vašich strávníků aspoň trochu záleží, není od věci se na jeho přípravu trochu připravit. A to už dlouho předem. Protože dva dny před Vánocemi shání brambory celý národ, není divu, že ty správné jsou už pryč. Začněte proto s přípravami s předstihem a nezapomeňte dodržet i hlavní zásady při jeho přípravě. Ať už pak do něj přidáte cokoliv, vždycky bude chutnat perfektně.

Základ na bramborový salát

Říká se, že bramborový salát je jako guláš: každá rodina má svůj vlastní recept a přísahá na to, že právě ten jejich je nejlepší ze všech. Pravdou ale je, že základ salátu (stejně jako guláše) je stále stejný a neměnný a na jeho kvalitě stojí celá výsledná chuť pokrmu. A to ostatní jsou jen doplňky a vylepšení. Na těch sice záleží také, ale už spíše okrajově.

A jaké přísady tedy tvoří ten důležitý základ, bez něhož se salát neobejde?

  • brambory
  • okurkový lák
  • vajíčka
  • něco, co křupe (obvykle okurky)

Nejsou to ale jen suroviny, ale také správný postup práce, který je klíčem k úspěchu. V následujících bodech si o tom povíme více.

Správné brambory do salátu

Není tak důležité, kterou odrůdu brambor koupíte, ale jaký je její varný typ. Ten se dělí podle struktury dužiny a pevnosti slupky. Na salát je ideální typ A s hladkou slupkou a lojovitou dužinou. Použitelný je také typ B, který se řadí mezi univerzální a vhodné na všechno. Z varného typu C ale neuděláte dobrý salát, ani kdybyste se snažili sebevíc. Důležité také je po uvaření brambory rozkrájet, dokud jsou teplé. A to z důvodu uvedeného v následujícím odstavci.

iZdroj fotografie: Pxhere

Lák z kyselých okurek

Nálev z nakládaných okurek je skvělé dochucovadlo salátů různých typů, včetně toho bramborového. Důležité ale je přidat ho už na začátku přímo na rozkrájené horké brambory, do kterých se krásně vsákne a bude držet uvnitř. Pokud byste ho do salátu přilili kdykoliv později, může se stát, že do druhého dne se od směsi oddělí a salát bude plavat v lákovém jezírku.

Vajíčka dodají salátu vláčnost

Do správného bramborového salátu patří natvrdo uvařená vajíčka. Čím více jich bude, tím lépe. Dodávají totiž salátu jemnost, vláčnost a barvu. Určitě na nich tedy nešetřete. Obecně platí, že na 1,5 kilogramu brambor přijde asi pět vajíček. Pokud použijete jiné množství brambor, počet vajec si poměrným způsobem upravte.

iZdroj fotografie: Pixabay

Křupivo dodá celé kompozici kontrast

Všechny přísady v salátu jsou měkké a to si žádá nějakou přísadu, která dodá kontrast v konzistenci salátu. Obvykle bývají tímto „křupivem“ nakládané okurky. Použít můžete ale také cibuli, případně také syrovou červenou či žlutou papriku. Ta kromě příjemného křupnutí dodá také mírnou nasládlost a zajímavější příchuť.

iZdroj fotografie: Pxhere

Doplňky salátu dají skvělý charakter

Tím jsme se přirozeně dostali ke druhé přirozené součásti bramborového salátu, která už ale záleží čistě na vašem vlastním uvážení. A tím jsou nejrůznější doplňky. Pod tímto pojmem ve smyslu bramborového salátu máme na mysli další přidané ingredience.

Papriku jsme už zmínili, přidat lze ale také buďto vařenou nebo nakládanou zeleninu (mrkev, celer, hrášek, kukuřici atd.). Někdo nedá dopustit na červené jablko. Jiní do salátu přidávají na kostičky nakrájenou šunku nebo třeba salám gothaj.

Jaký je váš recept na bramborový salát? Máte nějakou tajnou přísadu?

Takhle se připravoval bramborový salát dříve: Recept podle Československé státní normy
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články