Mandarinky jsou velice oblíbeným ovocem, a to převážně v zimním období, kdy jsou všechny obchody tohoto šťavnatého ovoce plné. Každému z nás jistě připomene tu sladkou chuť dětství či Vánoc. Abyste vždy na první pokus vybrali ty nejšťavnatější a nejsladší mandarinky, budete se muset držet těchto tří pravidel.
Mandarinka nabitá vitamíny
Mandarinky jsou vynikající ovoce, které si oblíbilo mnoho z nás. Ať už díky vitamínům nebo díky lahodné chuti. Obsah mandarinky je úctyhodný – může nám nabídnout velké množství vitamínů, jako je C, A, B1, B6 a také B9 někdy označován jako kyselina listová. Jistě nesmíme zapomenout zmínit ani minerální látky, které jsou pro tělo člověka velmi důležité. Obsahují: vápník, draslík, fosfor a hořčík. V menším množství najdeme v mandarince i zinek, sodík, měď a selen. Přibližně sto gramů mandarinky obsahuje padesát kalorií.
Jak mandarinku vybrat – napoví vzhled i vůně
Mandarinky, ale i pomeranče vybírejte podle vzhledu i vůně. Když si k mandarince přivoníte, měla by vonět pouze a zřetelně mandarinkou. Slupka nesmí být lepkavá, ale také ne nadměrně lesklá. Musí být celá zbarvená pouze do sytě oranžova a nesmí mít nikde plíseň a poškození. Nevybírejte mandarinky, které jsou světle oranžové až žluté. Takové mandarinky byly utržené ještě velmi zelené. Pamatujte si, čím oranžovější mandarinka, tím lepší chuť.
Tloušťka slupky je také důležitá
Slupka by u mandarinek neměla být příliš silná, naopak. Tenká slupka půjde snáz oddělit. Dalším ukazatelem je, že když při loupání slupka vystříkne šťávu, ovoce je zralé. Prozkoumejte mandarinku a lehce ji prohmatejte. Pokud je příliš měkká, neberte ji.
Tvar mandarinky
Krásný kulatý tvar je záruka chutných a sladkých mandarinek. Ty, které jsou zploštělé, bývají většinou kyselé.