Zkrocení rozpáleného oleje, aby neprskal mastné kapky po celé kuchyni

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Navzdory neustále probíhajícím debatám na téma genderové rovnosti jsou to pořád především ženy, kdo v domácnostech vaří, a co se týče úklidu po tomto vaření, u toho bude statistika vypadat podobně. Ženy tráví ve svých kuchyních přípravou pokrmů a následným úklidem velké množství času, a proto se snaží využívat všech možností, které jim tyto povinnosti usnadňují.

Kromě nenahraditelných kuchyňských spotřebičů, jakými jsou třeba myčka nádobí nebo kuchyňský robot, jde i o různé tipy a triky, které hospodyňkám ulehčují život. Jeden z nich jim pomůže předejít vzniku mastných kapek v blízkém okolí sporáku, jejichž úklid zabere nezanedbatelné množství času.

Kromě zbytečného úklidu hrozí také riziko popálenin

Všichni to známe. Rozpálíme pánev s tukem, přidáme cokoliv, co obsahuje tekutinu (což je téměř každá potravina včetně naloženého masa!), a nebezpečné rozpálené kapičky létají na všechny strany. Kromě toho, že hrozí velké nebezpečí vážného popálení, je téměř jisté, že nás čeká další zbytečné kolo úklidu, který je nutné udělat co nejdříve, než tuk zatuhne a stane se těžko odstranitelným. Každý z nás si asi dokáže představit lépe strávený čas, že?

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Tomuto problému se dá předejít několika způsoby. Prvním z nich je rezignace na smažení na pánvi. Většina pokrmů se dá připravit v troubě. Tato varianta je dokonce zdravější, protože při pečení v troubě většinou stačí použít menší množství tuku, než kolik by ho bylo třeba při smažení na pánvi. Tato varianta je ale časově náročnější, navíc se nedá použít u každého pokrmu. Jaké další možnosti máme?

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Záchranou je použití kuchyňské soli nebo pečicího papíru

Pokud se nechcete vzdát svých oblíbených smažených jídel a neláká vás představa neustálého používání trouby, vyzkoušejte jednoduchý trik. Slunečnicový olej nebude vystřelovat z pánve, pokud do něj přidáte trochu soli. Lepší je nasypat na pánev sůl a až poté přilít olej, ale můžete postupovat i opačně.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Další triky, díky kterým se vyhneme prskání rozpáleného oleje:

  • Do tuku vložíme několik koleček očistěné a osušené mrkve.
  • Stejně by měl působit i malý kousek chleba vložený do oleje.
  • Dno pánve vyložíme pečicím papírem a postupujeme při smažení obvyklým způsobem.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Použití všech z výše uvedených triků zaručí, že už nikdy nebudete muset utírat kapky oleje z veškerého kuchyňského nábytku a vybavení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články