Zmrazení malin na zimu. Postup, který by všechny ženy v domácnosti měly znát

                   

Maliny patří k nejoblíbenějším typům ovoce. Bohužel jako i u většiny dalších druhů, je období malin jen krátké, ale často přináší bohatou úrodu. Jenže sladké růžové plody se začnou brzy kazit – co tedy s nimi?

Maliny jsou nejen nesmírně chutné, ale také extrémně zdravé. Pyšní se mimo jiné antioxidačními a antibakteriálními účinky. Jejich zdravotní přínos snadno poznáte dle jejich barvy – čím jsou tmavší, tím více cenných látek obsahují. Nebojte se tedy nechat maliny na keři dostatečně dozrát, bude to ku prospěchu nejen jejich chuti, ale i obsahu léčivých látek. Produkty z malin se někdy využívají při léčbě horečnatých a zánětlivých onemocněních, ale dobře působí také při revmatu nebo u Alzheimerovy choroby.

Zamrazit nebo sníst

Utržené maliny poměrně rychle podléhají zkáze. Je tedy nutné je během několika dní zpracovat. Hodí se na výrobu marmelád, sirupů, šťáv nebo zmrzlin. Čerstvé plody by se měly uchovávat ideálně v ledničce. Vždy ale odstraňte plesnivé nebo zkažené kusy, aby se hniloba nepřenášela na další plody. Maliny se dají také velmi snadno zamrazit a můžete si je potom skoro jako čerstvě vychutnat i v zimním období. Před tím, než malin zamrazíte, jemně je opláchněte a osušte. Plody můžete do jedné vrstvy naskládat na tác, anebo je zamrazovat ve formě drti, kterou lze následně využít jako ochucovadlo do pokrmů. Zamrazené vydrží maximálně rok.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Nejjednodušší malinový džem

Další možností je samozřejmě domácí džem. Ten vytvoříte také velmi snadno. Budete potřebovat jen tyto ingredience:

  • 1 kg malin
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 0,1 l vody

Nachystejte si větší hrnec, do kterého vložíte maliny a cukr. Pomalu směs zahřívejte a po chvíli můžete přidat také vodu. Vařte po dobu asi deseti minut, během kterých se vám z ovoce vytvoří směs. To, zda je marmeláda hotová poznáte poměrně snadno – pár kapek džemu kápnete na studený talířek, a pokud směs ztuhne, máte hotovo. V opačném případě ještě pokračujte ve vaření. Následně ji můžete přelít do sklenic a uskladnit na tmavém a chladném místě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články