I po měsících mohou rajčata chutnat stejně jako právě sklizená: Klíčem k zachování chuti je správné uskladnění podle profesionálních zahradníků

Uskladnit rajčata na zimu lze tak, aby chutnala jako čerstvá. Budete potřebovat jen několik šikovných triků.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rajčatům se letos na většině zahrad opravdu dařilo. Teď už však jejich sezóna opravdu končí a je tedy na čase je uskladnit a zimu. Nemusíte však s nimi přeplňovat ledničku nebo narychlo vařit kečupy či rajčatovou omáčku určenou do mrazáku. Existují i mnohem jednodušší způsoby.

Uskladnění rajčat s pomocí hořčice

Vezměte si dobře vymytou a vysušenou sklenici o objemu asi 2 až 3 litry a 100 gramů namleté hořčice. Dobře omytá a osušená rajčata do sklenice naskládejte (počínejte si opatrně, nesmíte je rozmačkat) a prosypte je hořčicí. Uskladněte je na tmavém a chladném místě, vydrží vám tak dva až tři měsíce.

Uskladnění rajčat v pilinách

Další možností k uložení je obyčejná papírová krabice. Na její dno položte noviny a na ty nasypte vrstvu pilin. V jedné vrstvě na ně vyrovnejte rajčata a překryjte je textilií. Krabici uzavřete a uložte na místo s teplotou 8 až 12 °C. Takto vydrží bez potíží dva až tři měsíce.

Jak zpracovat zelená rajčata

Pokud ovšem máte rajčata zelená a nechcete je nechávat dozrát, můžete je jednoduše zpracovat díky šikovným receptům. Zapomeňte na klasické chutney nebo obyčejnou omáčku. Inspirativní recept vykouzlí dobrotu i z těch nejobyčejnějších rajčat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kandovaná zelená rajčata

Pokud nemáte s kandováním zkušenosti, nebojte se – vše je opravdu jednoduché.

Ingredience:

  • rajčata 1000 g (plně dorostlá, světlezelená)
  • cukr krupice 1000 g
  • ocet kvasný lihový 250 ml
  • citrónová kůra z 1 citrónu (bez bílé části)
  • skořice ½ svitku
  • hřebíček 6 ks
  • rum 2 lžíce

Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na plátky, velká přepulte a rovněž nakrájejte na plátky. V hrnci rozpusťte polovinu cukru s trochou vody, přilijte ocet a přiveďte k varu. Do horkého roztoku vkládejte postupně plátky rajčat, povařte 3-4 minuty a vyndávejte na mísu. Obojí vychlaďte a pak znovu vložte rajčata do roztoku.

Nechte v chladu proslazovat. Druhý den přeceďte, šťávu svařte s druhou půlkou cukru na nit a přidejte nudličky citrónové kůry a koření. Pak znovu vložte plátky rajčata a vařte, až jsou sklovitá a roztok zhoustne do konzistence medu. Horké dejte do čistých malých skleniček, navrch polijte rumem, zavíčkujte a sterilujte na 180 °C 15 minut.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nakládaná rajčata

Připravit si však můžete i nakládanou pochoutku, kterou ozvláštní dobře zvolené bylinky společně se sladkou složkou, kterou tvoří med nebo hnědý cukr.

Ingredience:

  • zelená rajčata 1000 g
  • ocet ovocný nebo vinný světlý 1000 ml
  • voda 125 ml
  • med nebo hnědý cukr 2 lžíce
  • sůl 1 lžíce
  • kopr 3-4 větévky
  • bobkový list 3 ks
  • hřebíček 5 ks
  • hořčičné semínko 1,5 lžičky
  • pepř celý 1 lžíce
  • chilli paprička sušená 2 ks

Rajčata omyjte, osušte a propíchejte párátkem nebo kovovou jehlicí. Vodu, ocet, sůl a med svařte asi 5 minut a nechte vychladnout. Rajčata spolu s kořením, nakrájenými papričkami a bylinkami naskládejte do sklenic a zalijte studeným nálevem. Rajčata musí být celá ponořená. Pokud je nálevu málo, dolijte studeným octem a případně zatižte. Dobře dotáhněte víčko. Sklenice skladujte ve spíži v chladu a temnu, rajčata se dají jíst už po 1 měsíci, ale lepší jsou po 2 až 3 měsících.

Jaké jsou vaše tipy pro uložení nebo zpracování podzimních rajčat?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články