Když si vypěstujete svůj vlastní domácí salát přímo ze semínek, máte jistotu maximální kvality a nemusíte se bát žádných nežádoucích chemických látek. Kromě toho si můžete vybrat rovnou ze třech různých postupů pro vysévání salátu. Záleží na podmínkách, jaké máte k dispozici a jaký způsob se vám zalíbí nejvíce.
Zasévání předem namočených semen na záhon
První způsob spočívá v lehké přípravě semen před samotným vyséváním. Jde o postup, který se hodí hlavně v případě, kdy máte méně semen a chcete, aby všechna z nich úspěšně vyklíčila. Semena jednoduše namočte do vody s příměsí popela na zhruba 24 hodin. Následně vysévejte do jamek hlubokých maximálně 2 centimetry. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinkami záleží na tom, o jakou odrůdu salátu se jedná a tento údaje by měl být uveden na balení.
Vysévání do nádoby
Pokud chcete sklízet větší množství salátu pro osobní potřeby i prodej, bude se vám hodit metoda s výsevem do nádoby. Semena namočte stejně jako v předchozí radě a následně nahusto vysejte do připravené nádoby. Opět zvolte hloubku zhruba 2 centimetry pod povrch. Čekejte na první malé sazenice a vždy, když se objeví, přesuňte je na vhodné místo na záhonku. Vzdálenost mezi sazenicemi vysazenými volně na záhon by měla být kolem 15 až 20 centimetrů. Nezapomeňte i na ochranu před slimáky, protože malé rostlinky jsou zvlášť náchylné.
Hustý výsev rovnou na záhonek
Pro rychlou první sklizeň vyberte ranou odrůdu salátu a rovnou vysévejte na záhon. Připravte si jednotlivé řádky s rozestupy 10 centimetrů a semínka klaďte zhruba 3 centimetry od sebe. Pro optimální svěžest a rychlý růst je nutné časté a poměrně vydatné zalévání. Takový salát totiž bude svěží a šťavnatý. Jde i ideální postup hlavně u listových odrůd, kdy se do sklizně můžete pustit klidně i za 6 týdnů od vysetí.