3 osvědčené způsoby, pro různé situace, jak si vypěstovat šťavnatý domácí salát ze semínek

Následující tři jednoduché způsoby vám ukážou, jak si můžete snadno vypěstovat domácí salát ze semínek. Stačí si vybrat tu správnou odrůdu, najít vhodné místo pro pěstování a pustit se do práce. Při vhodných podmínkách se můžete ze sklizně lahodného salátu těšit již pár týdnů od samotného výsevu.

Zdroj fotografie: Pixabay

Když si vypěstujete svůj vlastní domácí salát přímo ze semínek, máte jistotu maximální kvality a nemusíte se bát žádných nežádoucích chemických látek. Kromě toho si můžete vybrat rovnou ze třech různých postupů pro vysévání salátu. Záleží na podmínkách, jaké máte k dispozici a jaký způsob se vám zalíbí nejvíce.

Zasévání předem namočených semen na záhon

První způsob spočívá v lehké přípravě semen před samotným vyséváním. Jde o postup, který se hodí hlavně v případě, kdy máte méně semen a chcete, aby všechna z nich úspěšně vyklíčila. Semena jednoduše namočte do vody s příměsí popela na zhruba 24 hodin. Následně vysévejte do jamek hlubokých maximálně 2 centimetry. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinkami záleží na tom, o jakou odrůdu salátu se jedná a tento údaje by měl být uveden na balení.

Zdroj fotografie: Pixabay

Vysévání do nádoby

Pokud chcete sklízet větší množství salátu pro osobní potřeby i prodej, bude se vám hodit metoda s výsevem do nádoby. Semena namočte stejně jako v předchozí radě a následně nahusto vysejte do připravené nádoby. Opět zvolte hloubku zhruba 2 centimetry pod povrch. Čekejte na první malé sazenice a vždy, když se objeví, přesuňte je na vhodné místo na záhonku. Vzdálenost mezi sazenicemi vysazenými volně na záhon by měla být kolem 15 až 20 centimetrů. Nezapomeňte i na ochranu před slimáky, protože malé rostlinky jsou zvlášť náchylné.

Zdroj fotografie: Canva

Hustý výsev rovnou na záhonek

Pro rychlou první sklizeň vyberte ranou odrůdu salátu a rovnou vysévejte na záhon. Připravte si jednotlivé řádky s rozestupy 10 centimetrů a semínka klaďte zhruba 3 centimetry od sebe. Pro optimální svěžest a rychlý růst je nutné časté a poměrně vydatné zalévání. Takový salát totiž bude svěží a šťavnatý. Jde i ideální postup hlavně u listových odrůd, kdy se do sklizně můžete pustit klidně i za 6 týdnů od vysetí.