4 tipy, jak využít ptačinec v kuchyni. Vzniknou zajímavé pokrmy

                   

Ptačinec žabinec je častým nezvaným návštěvníkem českých zahrádek a mnoho jejich majitelů si s ním neví rady a hubí jej, seč mu síly a roundup stačí. Co když vám ale řekneme, že je to velká chyba a právě ptačinec se stane vaším oblíbeným druhem zeleniny v kuchyni? Upusťte tedy nástroje na likvidaci plevele a natrhejte si ho košík a my vám prozradíme, co všechno s ním v kuchyni můžete dělat. Mimochodem, je báječně křupavý a plný vitaminů!

Internetová encyklopedie Wikipedia o ptačinci říká, že je to jeden z nejrozšířenějších druhů plevelů v Česku. A to je skvělá zpráva, protože pro něho nebudeme muset chodit daleko, když se budeme chtít potěšit jeho výbornou chutí. Kromě toho jej jako léčivku můžeme použít na domácí krémy nebo koupele, odjakživa byl totiž lidovou medicínou používán pro své schopnosti zklidnit pokožku, hojit rány a různé ekzémy či vředy.

1. Zeleninová polévka s ptačincem

Připravíme zeleninovou polévku tak, jak jsme zvyklí s kořenovou zeleninou a vývarem a na závěr přidáme hrst nasekané nati ptačince a dále nevaříme, abychom nepřišli o vitaminy a další cenné látky.

2. Bešamelová ptačincová polévka

Z másla, mouky a mléka připravíme bešamel a rozředíme ho na hustotu polévky. Ochutíme bobkovým listem, solí, pepřem, muškátovým oříškem či zázvorem, přidáme nasekaný ptačinec žabinec a promixujeme ponorným mixérem.

3. Špenát z ptačince

Nať ptačince nasekáme a spolu se sekanými listy medvědího česneku ji krátce podusíme v troše vody pod pokličkou. Nať medvědího česneku můžeme nahradit drceným stroužkem česneku, který ale na rozdíl od medvědího přidáme do špenátu až na konec. Na závěr dochutíme solí a trochou oleje.

4. Ptačincová pomazánka

Máslo utřeme do pěny a přidáme stejné množství taveného sýra. Namísto másla lze použít také pomazánkové máslo nebo i rostlinný tuk. Důkladně promícháme dohladka a na konec přidáme na drobno nasekaný ptačinec. Můžete si stranou dát pár bílých kvítků a ozdobit jimi vrch pomazánky nebo namazaný chléb.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články