Chcete topit dřevem? Nemáte-li na letošek nachystáno, už to nestihnete

                   

Stále více lidí si doma rádo přitápí dřevem (pokud je to samozřejmě možné). Je to totiž nejen velice příjemné a posezení u krbu může být mimořádně romantickou záležitostí, ale pro některé může takové vytápění vycházet i finančně lépe. Jediným problémem zůstává fakt, že celý proces musíte zahájit nejméně rok dopředu. Mokré dřevo špatně hoří a kouří, takže ho musíme nechat vyschnout, a to může trvat velmi dlouho.

Schnutí trvá klidně i několik let

Jako palivové dřevo se většinou využívají nevyužité kusy kmenů z polomů a průřezů. Čerstvé dřevo je potřeba co nejrychleji zpracovat, po vyschnutí jde řezání a štípání těžko. Naštípané dřevo se lépe ukládá a také rychleji a lépe schne. Jenže takové dřevo bude schnout minimálně rok, někdy i déle. Pokud si tedy myslíte, že když nyní začnete, ještě si v lednu hezky zatopíte, jste na omylu. Ale můžete si nachystat na příští sezónu.

Zpracování nemusí být namáhavé

Abyste mohli dřevo dobře nachystat, je samozřejmě nezbytné mít dostatečné vybavení. Velké kusy kmenů se řežou na menší tak, aby se vešly do krbu anebo kamen. Na to je nejlepším pomocníkem řetězová pila. Fáze štípání je tou nejnamáhavější z celé přípravy, proto je ideální jako aktivní odpočinek při psychické námaze. Anebo můžete samozřejmě využít celou řadu různorodé zahradní techniky, která vám namáhavou práci výrazně ulehčí.

Když máte hotovo, je potřeba dřevo správně uložit. Ideální je složit jej pod přístřešek, nebo do kuželových hromad pod nepromokavou plachtu. Nezapomeňte také na dostatečné otvory pro větrání, aby byl proces sušení co nejrychlejší.

Za klasické krbové dřevo se považuje bukové dřevo, má totiž mimořádně vysokou výhřevnou hodnotu. Při spalování se uvolňuje příjemná vůně, díky tomu se využívá i na uzení potravin a grilování. Použít můžete i břízu, která při hoření příjemně voní, málo jiskří a díky obsaženým éterickým olejům se třpytí modrou barvou. Naopak smrkové dřevo sice snadno vzplane, ale také rychle shoří.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články