Důležité tipy, aby brambory po sklizni nezačaly hnít a vydrželi uskladněné až do jara

                   

Sklidíte pěknou úrodu brambor a jen pár týdnů po uskladnění začnou některé kousky hnít. Posléze může hniloba napadnout celý váš výpěstek. Co s tím? Naučte se skladovat vypěstované brambory tak, aby vám vydržely až do jara. A začněte s tím už při sklizni, při které vytřídíte zelené, poškozené nebo jinak narušené hlízy. Co dalšího je nutné udělat, abyste se z úrody mohli těšit i na jaře?

Před uskladněním nechte hlízy uschnout

Po vytřídění hlíz ještě na poli nebo na záhoně je očistěte opatrně od hlíny. Postupujte opravdu obezřetně, protože slupka by se mohla poškodit a hlízy začít hnít. Při uskladnění by pak začaly hnít i okolní hlízy a znehodnotily by úrodu. Následně uložte hlízy do jakéhosi meziskladu, může to být stodola, garáž nebo sklep. Prostředí by mělo být tmavé s teplotami asi 15 °C, zde hlízy nechte oschnout, tím se eliminuje vznik plísní.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Uskladnění do sklepa

Po 3 až 4 týdnech se ukládají oschlé hlízy do sklepa nebo tmavého prostoru s teplotami od 4 do 8 °C. V případě vyšších teplot by mohlo dojít k hnilobě a scvrkávání, naopak v mrazech by mohly brambory zesládnout. Úrodu pravidelně kontrolujte, poškozené hlízy okamžitě vyberte a vyhoďte. Při objevení bramborové můry použijte postřik, obdobně při zjištění napadení brambor broukem drátovcem postižené kousky vyberte a nepoškozené části spotřebujte. A jak na tohoto škůdce vyzrát?

Na drátovce platí návnady a popel

Drátovce na malých plochách zahrad, kde se střídají řádky zeleniny a brambor, nelze takřka zlikvidovat, ale lze mu připravit návnady a jejich počet redukovat. Hned z jara proto zahrabejte na tyčkách nabodnutou mrkev nebo rozpůlenou bramboru asi 10 cm pod zem, každé 3 dny návnady zkontrolujte a drátovce zlikvidujte. Účinné je také pohnojit půdu dusičnanem amonným, případně použít obyčejný popel nebo půdu pravidelně vápnit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články