Existuje pouze jeden správný postup jak sušit a skladovat jablka, aby zůstala šťavnatá a chutná

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ze sušených jablek se toho dá udělat opravdu hodně. Například lahodné nápoje. Vyplatí se proto, se naučit, jak jablka správně vysušit a skladovat. V dnešním článku jsme si pro vás připravili osvědčené postupy, díky kterým budou vaše jablka vždy chutná a připravená ke konzumaci či další úpravě. Nebojte se sušení, uvidíte, že to není nic těžkého. Pokud se chcete v této disciplíně zdokonalit, pak nepřestávejte číst.

Jak připravit jablka na sušení

Jablka omyjte v teplé vodě. Usušte utěrkou do sucha. Nakrájejte je i se slupkou na měsíčky. Prostředek s jadérky odstraňte. Měsíčky by měli být pouze půl centimetru široké. Můžete zvolit i jiné tvary, ale tloušťka musí být zachovaná. Aby vám jablka nezoxidovaly a neztratily chuť, malinko je posolte. Na sušení budete potřebovat

  • plynovou nebo elektrickou troubu
  • balící papír
  • plech
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak usušit jablka

Trouba je asi nejlepším způsobem, jak jablka usušit. Přesto vám to nějakou chvíli zabere. Péct se totiž musí na velmi nízkou teplotu – od 55 do 75 stupňů po dobu 7 až 8 hodin. Příprava je následující.

Plech vyložte pečícím papírem. Na něj naskládejte připravená jablka, které jste předtím očistili a nakrájeli. Vložte je do trouby na nízkou teplotu. Je důležité, abyste nechali dvířka od trouby malinko pootevřená. Každou hodinu a půl otočte plech, aby se jablka sušila rovnoměrně. Skladujte na suchém místě v pytlíkách z přírodních látek nebo papíru. Vyhněte se plastu.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Jak sušit jablka v mikrovlnné troubě

Sušit můžete i v mikrovlnné troubě. Proces si o hodně zkrátíte. Problém je ale v tom, že jablka přijdou téměř o všechny zdravé živiny a šťavnatou chuť. Pokud vám na tom ale příliš nezáleží, pak je tento postup ideální. Na talíř dejte bavlněnou látku a vyskládejte na ní jablka v jedné vrstvě. Poté přikryjte další látkou a vyskládejte další patro. Zapněte mikrovlnku na 200 wattů a pečte 5 minut.