K získání chutné, šťavnaté a především co nejdřívější sklizně okurek použijte tento málo známý roztok

                   

K získání chutné, šťavnaté a především co nejdřívější sklizně okurek používají profesionální i drobní zahradníci různé stimulanty a hnojiva. Patří mezi ně i kyselina jantarová, kterou lze v obchodech sehnat za velmi příznivou cenu. A proč dát tomuto léčivu přednost před jinými dostupnými druhy hnojení?

V samostatném použití neobstojí

Pro začátek je nutné zdůraznit, že použití kyseliny jantarové při hnojení okurek není schopno nahradit účinek minerálních a organických hnojiv. Tato látka totiž sama příliš mnoho živin nedodává – mnohem spíše však zlepšuje vstřebávání živin rostlinami, stimuluje klíčení semen a celkově podporuje vývoj sazenic. Můžete ji tedy použít jako takový „bonus“ k doposud užívaným metodám.

Vlastnosti kyseliny jantarové

A co všechno vlastně umí? Pro začátek je nutné říct, že jde o produkt přírodního původu, který se v malém množství nachází v buňkách všech rostlin a dalších živých organismů. Obvykle jde o prášek bez zápachu v bílé barvě, chutnající podobně jako kyselina citrónová. Na trhu je nejčastěji dostupná ve formě tablet a kapslí.

Po použití nemá tendenci se hromadit v zemině nebo měnit její složení. Pouze při pravidelném používání může dojít ke zvýšení kyselosti zeminy, proto je nutné tento efekt vyvážit použitím vápna nebo třeba křídy. Jedno nebo dvě hnojení touto kyselinou během sezóny však podobné zásahy neopotřebuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak kyselinu jantarovou dávkovat

Vždy záleží na formě, kterou použijete. Pro zalévání pod kořen je nutné použít roztok koncentrovanější než je tomu v případě postřiku na list (ten u okurek zvyšuje odolnost vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, a jedním dechem také proti patogenům plísňových a virových onemocnění). Po smíchání je nutné roztok ihned použít, protože při skladování ztrácí v této formě kyselina jantarová své užitečné vlastnosti.

A jak určit správnou koncentraci? Pro hnojení okurek je třeba použít koncentraci 2,2 gramu, rozpuštěnou v 1 litru teplé vody (ve studené se kyselina jantarová rozpouští jen velmi neochotně). Následně se roztok naředí na objem 20 litrů a použije se ke hnojení okurek. Poprvé se okurky hnojí dva týdny po vysazení, podruhé za 3 až 4 týdny. Chcete-li kyselinu jantarovou použít znovu, pak dodržte alespoň sedmidenní interval a snižte její koncentraci.

Použití ve formě postřiku

Při špatném počasí nebo při náhlém výskytu škůdců či chorob pomůže kyselina jantarová posílit imunitu rostlin. K ošetření okurkových keřů si v takovém případě připravte roztok o koncentraci 0,2%. Keře postříkejte ze všech stran a zvláštní pozornost věnujte poškozeným částem stonků a listů. Podle potřeby zopakujte několikrát během dvou až tří týdnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak na bezpečnou aplikaci

Při práci s kyselinou jantarovou se vyplatí dbát na opatrnost. Odhalené oblasti kůže a sliznic je vhodné zakrýt oblečením, které pomůže předejít možným nepříjemným chemickým popáleninám. Roztok samotný pak připravujte v gumových rukavicích. A pokud se vám náhodou zředěná kyselina jantarová dostane na tělo, pak zasažené místo okamžitě omyjte pod tekoucí vodou.

Jaké stimulátory používáte při pěstování zeleniny vy?

K maximální úrodě je třeba víc, než jen správné hnojení. Nezapomeňte ani na jejich správné zaštipování
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články