Naučte se harmonogram hnojení rajčat jedlou sodou a úrodu sklidíte do přepravek. Bude jich tolik, že nebudete vědět, kam s nimi

                   

Přírodní hnojiva jsou mezi zahradníky opravdu oblíbená. Ovšem mezi absolutní favority patří ta, za která nemusíme v obchodech zaplatit skoro nic. A jedním z takových tipů je i jedlá soda, kterou běžně používáme v kuchyni. Rajčatům ji ovšem musíte dávkovat správně, jinak můžete bohatost své úrody spíše ohrozit. Naučte se používat tento bílý poklad optimálně a budete překvapeni výsledky.

Proč právě soda? Důvodů je několik

V českých sklenících i na záhonech patří rajče jedlé, pěstované též pod názvem lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.), k těm nejoblíbenějším plodinám vůbec. Dobře vyzrálé plody jsou nejenom chutné, ale také plné celé řady vitamínů a dalších prospěšných látek, jako je karoten, lykopen, vitamíny C, B a E, draslík nebo zeaxanthin a lutein.

iZdroj fotografie: Pxhere

A právě soda umí tvorbu těchto cenných živin podpořit. To však není její jedinou předností. Nepůsobí totiž jen jako hnojivo, ale i jako ochrana rostlin před vnějšími vlivy – zvyšuje jejich odolnost proti nemocem a pomáhá jim lépe bojovat s nežádoucími škůdci. Zlepšuje rovněž kondici těchto rostlin, takže lépe odolávají vysokým teplotám, což je během stále teplejších lét určitě žádoucí.

Soda přirozeně snižuje kyselost půdy

Pokud rajčata něco nemají ráda, pak je to právě příliš vysoká koncentrace kyselých látek v půdě. I s tím si však soda dokáže poradit. A pokud ji použijeme při výsadbě rajčat nebo přímo při jejich klíčení, dokáže se vypořádat i s mnoha chorobami, které našim pěstitelským pokusům leckdy dávají až tragickou příchuť. A abychom nezapomněli, zlepšuje také klíčivost semen. A to nejenom u rajčat.

iZdroj fotografie: http://chalupari-zahradkari.cz/wp-content/uploads/2021/08/rajcata-ker-sazenice.jpg
Zdroj fotografie: Pxfuel

Použít ji tak můžete i pro mrkev, okurky, papriky apod. Pro lepší klíčení si připravte roztok ze dvou litrů vody a dvou lžic sody. Semínka namočte a nechte 24 hodin odpočívat. Po této době je vyjměte, osušte a použijte k výsevu jako obvykle. Pro maximální růst pak třítýdenní sazeničky pohnojte sodou znovu (ve stejné koncentraci). Roztok vždy používejte okamžitě, nikdy ho neuchovávejte déle než 3 hodiny.

U ochrany před škůdci koncentraci změňte

Jakmile rajčata vysadíte na záhon, opět je ošetřete. Právě čerstvé sazeničky jsou totiž nejrůznějšími nenechavci z říše hmyzu napadány nejvíce. Proto rozpusťte v 10 litrech vody asi půl kila sody a tímto roztokem sazeničky ošetřete. Nalijte ho jednoduše do postřikovače a roste až do skanutí. Pod každou rostlinu pak navíc nalijte asi půl litru roztoku. Uvidíte, že se vám škůdci vyhnou obloukem.

iZdroj fotografie: Pxhere
Zdroj fotografie: Pxhere

Rajčata pohnojte i během kvetení

Nyní ponechte sazeničky nějakou dobu v klidu. Pečlivě je však sledujte. Úplně první květy se vyplatí odlomit, aby byl stimulován další vývoj kořenů a výhonků. Ovšem už v tomto okamžiku rajčata znovu pohnojte. V 5 litrech vody vám tentokrát postačí rozpustit jen 200 gramů sody. Každá rostlina by pak měla obdržet asi půllitrovou dávku. Hnojte na vlhkou půdu, zabráníte tak možnému poškození kořenů popálením.

iZdroj fotografie: Pxfuel
Zdroj fotografie: Pxfuel

Už se chystáte sklízet první plody? Pak je tu další příležitost pro sodu. Tentokrát si však vystačíte opravdu s málem. Pouhých 75 gramů rozpusťte v deseti litrech vody a směs aplikujte jako postřik. Pokud ji používáte jako prevenci, bude vám stačit aplikace jednou za týden. Jestliže se však objevili škůdci, ošetřujte své rostlinky každé 2–3 dny, dokud nezmizí i ti úplně poslední. V preventivních postřicích pak pokračujte.

Soda si poradí i s chorobami a žloutnutím

Tím však využití jedlé sody stále ještě nekončí. Pokud se obáváte plísní, padlí na okurkách nebo septoriózy rajčete, pak zasáhněte včas. Pomůže vám roztok složený z pracího mýdla, jedlé sody a slunečnicového oleje. A jak ho připravit? Vezměte si jednu polévkovou lžíci od každé přísady a vše pečlivě smíchejte dohromady. Nakonec přidejte jednu tabletu aspirinu a nechte ji rozpustit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vše rozmíchejte v pěti litrech vody. Aplikujte jako postřik každých 10 dní. A jak si poradit s předčasným žloutnutím a opadáváním listů u rajčat? Zasáhněte včas a v červenci až srpnu rajčata pečlivě ošetřete slabým roztokem jedlé sody. Postačí pouhá jedna lžíce, kterou rozpustíte v 10 litrech vody. Uvidíte, že se vám tento častý problém vyhne obloukem a rajčata budou plodit skoro až do zámrzu.

Dobré rady pro aplikaci roztoku sody

Už jsme se zmiňovali o tom, že roztok by neměl stát bez využití déle než tři hodiny. To však není jediná podmínka jeho úspěšné aplikace. Musíte ho rovněž připravit v té správné nádobě. Hodit se vám bude plastová nebo skleněná. Kovu se naopak vyhněte. Způsobuje, že účinné látky rychle oxidují. Vodu použijte vždy odstátou a zbavenou chloru, ani to totiž rostlinám neprospívá. Dbejte také na to, aby nebyla příliš studená.

iZdroj fotografie: Pixabay

Optimální teplota je okolo 50 °C, jedině tak se budou moci všechny vlastnosti jedlé sody rozvinout naplno (a zároveň nedojde k podchlazení rostlin). Dodržujte správné množství a dbejte na to, aby bylo ošetření prováděno buď večer, nebo ráno. Tehdy totiž slunce není tak silné, aby popálilo mokré listy nebo poškodilo právě pohnojené kořeny. Pokud dokážete tyto zásady dodržovat, bude letošní úroda rajčat patřit k rekordním.

Nezapomínejte ani na správné zaštipování.
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články