Čerstvě vysazená rajčata – botanicky jde o rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) – vyžadují poměrně náročnou péči, jinak se budou jen obtížně ujímat. Hnojení kořenů doporučené není, protože v prvních dvou až třech týdnech od výsadby by je mohl nadbytek živin nehezky popálit. Ovšem hnojení listů rozhodně zakázat nelze.
Vyživte svá rajčata mlékem
Mléko a syrovátka jsou pro pěstování rostlin doslova pokladem. Dokážou jim totiž dodat mnohé cenné látky jako například dusík, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor. Ovšem jedním dechem jsou také schopny zlepšit stav půdy a vytvořit příznivé podmínky pro rozvoj žádoucích půdních mikroorganismů. A napomáhají také lepší asimilaci kořenového systému rostlin po výsadbě.
Ceněny jsou především díky bakteriím mléčného kvašení, které kromě tvorby procesů zlepšujících výživu a vývoj rostlin dokážou potlačit i různé zárodky chorob nebo škodlivých bakterií. Příprava mléčného hnojiva není těžká. Budete potřebovat:
- 1 litr mléka nebo syrovátky
- a 10 litrů vody.
Jak hnojivo pro rajčata aplikovat
Syrovátku nebo mléko nařeďte v 10 litrech vody a získaný roztok jednoduše přelijte do postřikovače. Poté ho aplikujte postřikem. Poprvé lze toto hnojení použít asi deset dní po výsadbě, poté ještě o dva týdny později, a nakonec také ještě v době tvorby plodů. Film, který mléko na listech vytvoří, zabrání pronikání patogenů a látky v něm rostliny perfektně vyživí.
Jen pozor – při aplikaci ve skleníku nebude uvnitř právě příjemně (mléko značně páchne). Pokud bude toto hnojení aplikovat důsledně. Můžete se těšit na krásné a zdravé rostliny, které vás obdarují množstvím lahodných plodů, jež budou obsahovat všechny výživové látky, které od rajčat očekáváte. Půjde především o vitamíny C, B, E a z minerálních látek pak draslík a také antioxidanty karoten, lykopen, zeaxanthin a lutein
Postřik proti chorobám a škůdcům
I přes veškerou péči se však může stát, že rajčata napadne nějaká choroba nebo dokonce škůdce. Jako první pomoc se vám bude hodit domácí postřik z jedlé sody, mýdla a oleje.
Na pět litrů vody si připravte:
- jednu lžíci jedlé sody,
- jednu lžíci libovolného rostlinného oleje
- a 30 gramů strouhaného mýdla (nejlépe toho, určeného na prádlo).
Olej může být jakýkoli, vsadit lze třeba na ten ricinový, bio řepkový, avokádový, šípkový či jojobový. Záleží na tom, jaký doma najdete. A může být klidně i po datu použitelnosti. Menší zažluknutí rajčatům při tomto postřiku nijak nevadí, největší roli totiž v jejich ošetření sehrává právě jedlá soda. Postřik aplikujte jednou za dva až tři dny, dokud vaše potíže nezmizí.
Předcházejte nemocem rajčat
Ovšem svá rajčata můžete ochránit i tím, že pro ně zvolíte ty správné rostlinné sousedy. Milují společnost chřestu, celeru, ředkviček, špenátu, fazolí, okurek, listového salátu, cibule, papriky, mrkve a melounů. Z bylinek pak lze bez obav použít tymián, bazalku, kopr a petrželku. Ovšem rozhodně se nesnesou s jakýmkoliv druhem zelí, a také s bramborami a kukuřicí.
Jaké triky používáte při pěstování rajčat?