Hnojíme červenou řepu lidovými prostředky, abychom získali dobrou a zdravou úrodu

                   

Rádi si pochutnáte na boršči nebo na pečené červené řepě s kozím sýrem? S domácími surovinami získávají tyto pochoutky nový rozměr. Pokud jste již „mazáci“ v oblasti pěstitelství, určitě víte, že nejlahodnější výpěstky vznikají díky dobře živené půdě i rostlině samotné.

Co když ale nechcete hnojit chemií běžně dostupnou v drogeriích a zahradnictvích? Jde to i přírodně. Podívejte se na pár návodů, jak šetřit přírodu.

Využijte blahodárných účinků červené řepy

Červená řepa byla konzumována již ve starověku. Tehdy se nejedly bulvy, ale mladé listy. Díky vysokému obsahu vitaminu C, železa a vápníku poslouží i teď jako zdravé osvěžení do salátů, polévek a v sušeném stavu dokonce i jako koření. Samotná bulva má široké využití – konzumace a výroba barviva. Mimoto je nadupaná živinami. Obsahuje vitamin B6, mangan, hořčík, kyselinu listovou a mnoho dalšího. Pro všechny, kdo si drží štíhlou linii, je velmi žádaná, protože obsahuje minimum kalorií. Její působení na organismus je úžasné – regeneruje mozek, udržuje v chodu trávicí trakt a působí protizánětlivě. Nejednomu kardiakovi nad ní srdce zaplesá, protože taktéž snižuje krevní tlak. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Vypěstujte si jí pořádnou zásobu

Řepa není náročná na pěstování, ale pokud chcete velké a chutné bulvy, je dobré ji vyživovat kvalitními hnojivy. To neznamená jen těmi, která se dají koupit – mohou být klidně domácí výroby. Pokud se kromě pěstování věnujete i chovu slepic, skvěle vám poslouží jejich slepičince. Obsahují vysoké množství dusíku a spoustu užitečných živin. Hnojem se přihnojuje zejména v období nejranější fáze růstu řepy a v případech, kdy rostlinka v růstu zpomaluje. 

i

Rádi si pochutnáte na boršči nebo na pečené červené řepě s kozím sýrem? S domácími surovinami získávají tyto pochoutky nový rozměr. Pokud jste již „mazáci“ v oblasti pěstitelství, určitě víte, že nejlahodnější výpěstky vznikají díky dobře živené půdě i rostlině samotné.

Co když ale nechcete hnojit chemií běžně dostupnou v drogeriích a zahradnictvích? Jde to i přírodně. Podívejte se na pár návodů, jak šetřit přírodu.

Využijte blahodárných účinků červené řepy

Červená řepa byla konzumována již ve starověku. Tehdy se nejedly bulvy, ale mladé listy. Díky vysokému obsahu vitaminu C, železa a vápníku poslouží i teď jako zdravé osvěžení do salátů, polévek a v sušeném stavu dokonce i jako koření. Samotná bulva má široké využití – konzumace a výroba barviva. Mimoto je nadupaná živinami. Obsahuje vitamin B6, mangan, hořčík, kyselinu listovou a mnoho dalšího. Pro všechny, kdo si drží štíhlou linii, je velmi žádaná, protože obsahuje minimum kalorií. Její působení na organismus je úžasné – regeneruje mozek, udržuje v chodu trávicí trakt a působí protizánětlivě. Nejednomu kardiakovi nad ní srdce zaplesá, protože taktéž snižuje krevní tlak. 

Zdroj fotografie: Pixabay

Vypěstujte si jí pořádnou zásobu

Řepa není náročná na pěstování, ale pokud chcete velké a chutné bulvy, je dobré ji vyživovat kvalitními hnojivy. To neznamená jen těmi, která se dají koupit – mohou být klidně domácí výroby. Pokud se kromě pěstování věnujete i chovu slepic, skvěle vám poslouží jejich slepičince. Obsahují vysoké množství dusíku a spoustu užitečných živin. Hnojem se přihnojuje zejména v období nejranější fáze růstu řepy a v případech, kdy rostlinka v růstu zpomaluje. 

Zdroj fotografie: Pixabay

Neuvěřitelným typem hnojiva je dřevěný popel. Obsahuje mnoho draslíku a fosforu, čímž podporují rostlinu v růstu. Navíc snižuje kyselost půdy, což je další plus pro úspěšné pěstování této plodiny. Dávkování je jednoduché – na každý m2 rozprašte 1-3 šálky popelu ze dřeva, v závislosti na hustotě a rozestupu rostlin. 

Nejideálnějším hnojivem je obyčejná sůl. Díky vysokému obsahu sodíku zlepšuje chuť řepy. Polévkovou lžíci soli rozmíchejte ve kbelíku s vodou a rozlijte na 1 m2. Hnojit solí je vhodné jakmile se objeví prvních 6 lístků a 14 dnů poté.

Zdroj fotografie: Pixabay

Neuvěřitelným typem hnojiva je dřevěný popel. Obsahuje mnoho draslíku a fosforu, čímž podporují rostlinu v růstu. Navíc snižuje kyselost půdy, což je další plus pro úspěšné pěstování této plodiny. Dávkování je jednoduché – na každý m2 rozprašte 1-3 šálky popelu ze dřeva, v závislosti na hustotě a rozestupu rostlin. 

Nejideálnějším hnojivem je obyčejná sůl. Díky vysokému obsahu sodíku zlepšuje chuť řepy. Polévkovou lžíci soli rozmíchejte ve kbelíku s vodou a rozlijte na 1 m2. Hnojit solí je vhodné jakmile se objeví prvních 6 lístků a 14 dnů poté.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články