Hnojivo na bázi jedlé sody se postará o neskutečnou úrodu rajčat. Plody budete počítat na kbelíky

Při správné péči o rajčata si vystačíte s málem. Budete potřebovat jen několik ingrediencí v čele s jedlou sodou a správný postup. Vaši úrodu pak už nic neohrozí.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Obyčejná kuchyňská soda je pro rajče jedlé, kterému někdy říkáme též lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.), doslova zázračným pomocníkem. Dokáže ho vyživit, ale jedním dechem mu poskytne i ochranu proti škůdcům a chorobám. Prozradíme vám, k čemu všemu ji můžete používat a jak ji správně naředit, aby rostlinám neublížila. A nezůstaneme jen u rajčat, soda se totiž hodí i pro pěstování dalších plodin na vaší zahradě.

Jak jedlou sodu bezpečně aplikovat

Připravte si hnojivo, které rajčata vyživí a zároveň je zbaví zárodků chorob a škůdců. Co na ně budete potřebovat? Na pět litrů vody si vezměte:

  • jednu polévkovou lžíci jedlé sody
  • jednu polévkovou lžíci libovolného rostlinného oleje
  • 30 gramů strouhaného mýdla (nejlépe určeného na prádlo)

Vše pečlivě promíchejte a aplikujte postřikem. Tento proces opakujte každé dva týdny. Rostliny zásobíte živinami a ochráníte je i před rozvojem plísňových onemocnění.

Zdroj fotografie: Freepik

Jak vlastně jedlá soda prospívá rajčatům

Především je skvěle chrání proti chorobám a škůdcům. Pomůže vám ale také proti žloutnutí listů. V takovém případě upravte recept použitého roztoku ve prospěch sody (1 lžíce sody na 10 litrů vody). Plody rajčat pak budou chutnější a budou plné užitečných látek, jako jsou minerální látky (draslík a hořčík), vitamíny C, B a E nebo karoten, lykopen, zeaxanthin, lutein apod.

Těšit se můžete i na větší úrodu. Zkušení zahrádkáři uvádějí, že při použití jedlé sody se výnos rostlin značně zvyšuje. Navíc plodí dlouho, často až do poloviny podzimu (podle místa, kde je pěstujete), takže si snadno uděláte zásobu zmražených nebo zavařených plodů i na zimní měsíce.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Rajčata milují také obyčejný jód

Zpravidla ho míváme pro případ potřeby uložený v domácí lékárničce. Věděli jste však, že může skvěle prospět i našim pěstovaným plodinám? Jeho antiseptické účinky nedají následkům nepříznivého počasí, chorobám nebo škůdcům žádnou šanci. U rajčat ho použijte hned při výsadbě – při přípravě zálivky stačí jedna jediná kapka jódu na tři litry vody. Ta by měla být odstátá a o pokojové teplotě.

Při onemocnění listů pak aplikujte postřik. Poměr je stále stejný. A v případě poškození stonků aplikujte roztok z jódu ve dvojnásobné koncentraci přímo na ránu, a to za pomoci obyčejné stříkačky, aplikátoru určeného pro klystýr nebo třeba vatové tyčinky z koupelny. Opět tak zabráníte vstupu a množení nechtěných a nebezpečných patogenů.

Zdroj fotografie: Pixabay

Na co dalšího se jedlá soda hodí

Pokud rozmícháte 75 gramů jedlé sody v 10 litrech vody a vše aplikujete jako postřik, získáte perfektní prostředek pro ošetření vinné révy. Skvěle si poradí se šedou hnilobou a zároveň zvýší cukernatost hroznů. A jako bonus vám pomůže i proti housenkám a dalším škůdcům třeba na jabloních.

Proti padlí (Erysiphales) pak mnohem lépe působí roztok, na který použijete 1 čajovou lžičku sody, pečlivě rozpuštěnou v jednom litru teplé vody. Opět aplikujte jako postřik, a to nejen na révu, ale třeba i na angrešt nebo rybíz. Pro lepší plodnost ji pak smíchejte s rozdrcenou tabletou aspirinu, lžičkou obyčejného saponátu a polévkovou lžící rostlinného oleje. Úroda ovocných dřevin bude maximální.