Hořké okurky: Co dělat, aby měly perfektní chuť

                   

Hořké okurky jsou strašákem pro každého zahradníka. Lámou si s nimi hlavu i zkušení, jelikož i při zdánlivě stejné péči každý rok, se tu a tam objeví hořké kusy. Příčin může být několik, ale i při takové úrodě nemá cenu plodiny vyhazovat. Hořkosti se totiž můžete jednoduše zbavit a pochutnat si na své úrodě i tentokrát.

Proč okurky hořknu

Tato zelenina má ve zvyku se o sebe postarat a zamezit možnému nebezpečí. Když cítí, že je umístěna do nevhodných podmínek, začne vylučovat látku zvanou „cucurbitacin“, která je hlavní příčinou hořkosti. Mezi nevhodné podmínky spadá například:

  • Přílišná vlhkost
  • Sucho
  • Chladno
  • Nevhodné teplo
  • Nedostatek světla

Stačí jedna malá změna v prostředí a okurka může mít zcela jinou chuť, než kterou se pyšnila minulý rok.

Hořkost a zdraví

O své zdraví se v případě požití takových okurek nemusíte bát. Cucurbitacin je látka naopak pro tělo prospěšná, ale jen v omezeném množství. Není třeba se přemáhat a hořké okurky konzumovat. Raději se vždy snažte hořkost odstranit.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jak se hořkosti zbavit

Pozor si dejte už při výběru okurek. Některé odrůdy jako je F1 jsou vyšlechtěny k tomu, aby snesly zhoršené podmínky, a proto hořknou jen velmi výjimečně. Pokud si při pěstování nejste jisti, jak to s vaší rostlinou vypadá, můžete olíznout i kus listu. Pokud bude hořký, čeká to samé i vaše okurky.

Pokud se tak již stalo a sklidili jste hořké okurky, neváhejte se pustit do procesu, který je nepříjemné chuti zbaví.

Celé okurky můžete vložit do nádoby s vodou, kde po dvanácti hodinách ztratí největší část hořkosti. Okurky můžete také nakrájet na plátky, osolit, a teprve poté opláchnout pod tekoucí vodou.

Správné podmínky pro pěstování

Okurky jsou náchylné a vybíravé. Pěstujte je v teple a suchu. Zalévejte vždy jednou za tři nebo čtyři dny vodou, která má kolem dvaceti stupňů Celsia.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články