Jak je možné skladovat papriky po celý rok, pět ověřených způsobů

                   

Na své zahrádce jste jistě dávno sklidili bohatou úrodu paprik. My vám nyní poradíme několik praktických tipů, jak tuto lahodnou a zdravou zeleninu můžete skladovat. Zajistíte si tak dostatek minerálů a vitamínů na kterýkoliv měsíc v roce.

Jak papriky zamrazit?

Existuje hned několik metod, jak můžete sklizené papriky uložit do mrazáku. Zde je několik z nich:

  • Papriky na plnění: pokud rádi vaříte pro rodinu papriky plněné mletým masem, bude se vám hodit, když je zamrazíte ve stavu již očištěném. Usnadníte si tím mnoho práce s přípravami. Papriky si nejprve umyjte, osušte, a pak odřízněte vrchní část se stonkem. Nakonec očistěte od semínek uvnitř a několik paprik vložte do sebe (4 až 5). Takto je umístěte do sáčku, nebo misky a zamrazte.
  • Papriky na pizzu: pro milovníky pizzy se bude hodit zamražení paprik v podobě koleček. Postupujte obdobně jako v předchozím případě, jen s tím rozdílem, že ostrým nožem vytvořte stejně široká kolečka. Následně zamrazte, tak si vytvoříte zásobu oblohy na chutnou pizzu.
  • Papriky do polévky, omáčky, nebo do zeleninových směsí: tato příprava je také jednoduchá. Papriky si omyjte, očistěte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na proužky, nebo kostičky. V tomto stavu je posléze zamrazte v dobře utěsněném plastovém sáčku.
  • Paprikové pyré do vývarů, omáček a polévek: omyté a očištěné papriky je možné rovněž umixovat do hladka a pyré vlít do tvořítek na led. Po zamrazení budete mít praktické paprikové kostičky vždy k ruce.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Mražení opečených paprik

Do mrazáku je možné uskladnit nejen papriky čerstvé, ale i opečené či grilované. Zeleninu si omyjte, osušte, očistěte od stonků a semínek a půlky, nebo celé papriky umístěte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě při 200 stupních Celsia asi 30 minut. Po uplynutí doby přeneste zeleninu do hrnce, přikryjte poklicí a nechte „odpočívat“ dvacet minut. Pečené papriky tak pustí šťávu. Jednotlivé kusy poté umístěte do plastové misky, přelijte šťávou, zavíčkujte a zamrazte. Až budete mít v zimě chuť na pečené papriky, stačí je jen vyjmout z mrazničky a po rozmrazení ochutit oreganem, česnekem, koprem, olivovým olejem a sójovou omáčkou. Vznikne vám tak chutná příloha.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články