Na své zahrádce jste jistě dávno sklidili bohatou úrodu paprik. My vám nyní poradíme několik praktických tipů, jak tuto lahodnou a zdravou zeleninu můžete skladovat. Zajistíte si tak dostatek minerálů a vitamínů na kterýkoliv měsíc v roce.
Jak papriky zamrazit?
Existuje hned několik metod, jak můžete sklizené papriky uložit do mrazáku. Zde je několik z nich:
- Papriky na plnění: pokud rádi vaříte pro rodinu papriky plněné mletým masem, bude se vám hodit, když je zamrazíte ve stavu již očištěném. Usnadníte si tím mnoho práce s přípravami. Papriky si nejprve umyjte, osušte, a pak odřízněte vrchní část se stonkem. Nakonec očistěte od semínek uvnitř a několik paprik vložte do sebe (4 až 5). Takto je umístěte do sáčku, nebo misky a zamrazte.
- Papriky na pizzu: pro milovníky pizzy se bude hodit zamražení paprik v podobě koleček. Postupujte obdobně jako v předchozím případě, jen s tím rozdílem, že ostrým nožem vytvořte stejně široká kolečka. Následně zamrazte, tak si vytvoříte zásobu oblohy na chutnou pizzu.
- Papriky do polévky, omáčky, nebo do zeleninových směsí: tato příprava je také jednoduchá. Papriky si omyjte, očistěte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na proužky, nebo kostičky. V tomto stavu je posléze zamrazte v dobře utěsněném plastovém sáčku.
- Paprikové pyré do vývarů, omáček a polévek: omyté a očištěné papriky je možné rovněž umixovat do hladka a pyré vlít do tvořítek na led. Po zamrazení budete mít praktické paprikové kostičky vždy k ruce.
Mražení opečených paprik
Do mrazáku je možné uskladnit nejen papriky čerstvé, ale i opečené či grilované. Zeleninu si omyjte, osušte, očistěte od stonků a semínek a půlky, nebo celé papriky umístěte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě při 200 stupních Celsia asi 30 minut. Po uplynutí doby přeneste zeleninu do hrnce, přikryjte poklicí a nechte „odpočívat“ dvacet minut. Pečené papriky tak pustí šťávu. Jednotlivé kusy poté umístěte do plastové misky, přelijte šťávou, zavíčkujte a zamrazte. Až budete mít v zimě chuť na pečené papriky, stačí je jen vyjmout z mrazničky a po rozmrazení ochutit oreganem, česnekem, koprem, olivovým olejem a sójovou omáčkou. Vznikne vám tak chutná příloha.