Málo známý recept, který odstraní hořkost a nepříjemnou chuť z okurek. Mimo jiné urychlí i růst

Část pěstitelů, kteří se o své okurky od jara starali, dost možná zažije zklamání v podobě nepříjemně hořkých plodů. Proč tomu tak je a jak to napravit se dozvíte zde.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Kdysi byly hořké naprosto všechny okurky. teprve postupem času byly vyšlechtěny odrůdy, které hořké být nemusí. Ale i tak se může za určitých podmínek tato nepříjemná chuť na plodech projevit. Způsobuje ji vyšší koncentrace cucurbitaceinu, což je látka, která se v rostlinách tvoří víc ve stresujícím prostředí. Může to být nedostatečná zálivka, nebo také nevětraný skleník a s tím spojené příliš velké rozdíly denních a nočních teplot.

Lepší je hořkým okurkám předcházet

Věnovat pozornost byste měli už výběru odrůdy okurek, kterou budete pěstovat. Některé jsou hořké bez vyjímky, některé jen za určitých podmínek a některé jsou geneticky upravené tak, že cucurbitacein neumí vytvářet vůbec. Záleží tedy na vás, zda budete raději pěstovat a konzumovat geneticky upravené okurky, nebo jim během pěstování poskytnete mimořádnou péči s nejistým výsledkem.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Okurky jsou na podmínky při pěstování velmi citlivé a náročné a cucurbitacein vylučují v případě, že se jim něco nelíbí. Příčin může být mnoho. Sucho stejně jako přílišná vlhkost, velké rozdíly teplot během dne, nedostatek světla a mnoho dalších důvodů. Také plody, které byly na keříku déle, než by bylo zdrávo, se vyznačují neobvykle hořkou chutí. Je tedy lepší sklízet malé a sladké okurky, než rostliny vysilovat přerostlými a hořkými plody.

Zdroj fotografie: Pixabay

Sklízíme hořkou úrodu a co s ní udělat

Pokud už se stalo a vy máte misky plné hořkých okurek, nemusíte je vyhazovat. Syrové jsou sice asi nepoživatelné, ale díky zavaření ve slaném nebo octovém nálevu za nějakou dobu svou hořkost ztratí. Ostatně, jak už jsme předeslali, dříve byly hořké všechny okurky a nakládaly se do octa a soli právě proto, aby hořkost ztratily. Ještě před zavařením je můžete ponořit na 12 hodin do studené vody, což je také účinný způsob pro snížení hořkosti.

U salátových okurek je případná pomoc náročnější a nepříliš jistá. Mezi lidmi se ale předává tento způsob snížení hořkosti. Odkrojte na umyté okurce špičku a řezy oba kousky třete krouživými pohyby celou plochou řezu o sebe. Z rány na okurce začne unikat bílá pěna, která je nesmírně hořká. Opláchněte ji a opakujte to tak dlouho, než se pěna přestane uvolňovat. Tentýž proces pak zopakujte na opačném konci okurky.

Zdroj fotografie: Pexels

Glukózové hnojivo proti hořkosti okurek

V některých zemích na východ od nás se traduje jiný způsob, jak zamezit hořkosti už během růstu. Doporučuje se v litru odstáté vody rozpustit lžičku glukózy a tímto roztokem okurky zalévat každých deset dnů přímo ke kořenům. Okurkám to asi nemůže uškodit. Otázkou zůstává, zda jim to může pomoci. Vyzkoušet to na vlastní riziko můžete, ale pozor ať si nepřilákáte velké množství mravenců. Na ty totiž cukerný roztok působí jako magnet.