Jak zalévat rajčata a okurky, když jsou noci chladné, aby nedošlo k poškození rostlin

                   

Pěstování ovoce a zeleniny má svá pravidla a doporučené postupy, a to zejména v případě skleníků. Přišel podzim a venku se znatelně ochladilo. Právě teď je nejlepší čas na to, abyste naplno využili svůj skleník. Jinde už totiž zeleninu pěstovat nelze. I zde si ale musíte dávat pozor na to, co děláte. Důležité je především nepodceňovat důležitost a systém zavlažování.

Jak správně pečovat o skleník, když chcete bohatou úrodu

Pamatujte na to, že ve skleníku existuje něco jako mikroklima. Konstrukce má své vlastní, speciální klima. I během chladnějšího a minimálně slunečném počasí se bude skleník stále dobře zahřívat a udržovat teplo po velmi dlouhou dobu. I přesto zde musíte neustále sledovat teplotu. Právě ta je naprosto nezbytná, pokud nechcete vše živé uvnitř zahubit.

  • Při teplotách nad 30°C budete muset otevřít okna pro větrání.
  • Při teplotách kolem 20°C stačí okna jen lehce pootevřít.
  • Při teplotách nižších okna neotvírejte a udržujte maximální možnou teplotu, která se uvnitř vytvoří.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Vlhkost je dalším důležitým bodem

Kromě teploty je velice důležitá také vlhkost. Monitorovat byste proto měli také vlhkost půdy. S dostatečnou vlhkostí zalévat nemusíte, suchá půda ale nikdy být nesmí, a to bez ohledu na teplotu. Je možné, že vnitřní teplota bude kolem 15 až 17°C. Pokud ale bude zem suchá, stejně ji zalijte. Nikdy ale nezalévejte úplně studenou vodou. Vždy ji nechte dostatečně odstát.

Při dlouhodobě chladném počasí a neustálém snižování teploty ve skleníku pod 15 až 17°C je nejlepší skleník vůbec nezalévat. V případě chladu je lepší počkat a jen sledovat teplotu. I když bude trvat několik dnů nebo týdnů, na rostliny by to nemělo mít vliv. Jakmile se udělá teplo, sledujte i vlhkost a v případě nutnosti zalévejte. Rajčata a okurky potřebují dostatek vody. To ale neznamená, že je musíte zalévat za každé situace. Počkejte, až to bude vhodné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články