Jam čínský (Dioscorea batatas) je popínavá vytrvalá rostlina pocházející z tropů a subtropů. Znát ji můžete i pod jinými jmény, který jsou: světelný/chlebový kořen, čínský brambor a Shan Yao. Tato popínavka má jedlé hlízy, které jsou díky léčivým účinkům často využívány v čínské tradiční medicíně. Mají moučnou texturu, chuť podobnou bramborám a nabídnou také mnoho vitamínů.
Hlíza má mnoho využití
Světelný kořen má podle studie blahodárný vliv na lidský organismus protože:
- podporuje funkci žaludku, sleziny, plic a ledvin,
- díky obsahu alantoinu urychluje proces hojení,
- pomáhá při hubnutí a únavě,
- léčí chronický průjem, astma, suchý kašel a nekontrolovatelné močení,
- podporuje růst a pevnost vlasů a brání jejich vypadávání,
- jeho zevní použití léčí vředy.
Hlízy jamu nachází využití nejen v medicínském ale také v kulinářském odvětví. Jsou totiž bohaté na škroby (až 20 % objemu), a proto v kuchyni mohou perfektně zastoupit brambory. Dále obsahují vlákninu, vitamíny B1 a C, bílkoviny, saponiny, polysacharidy, aminokyseliny, mnoho stopových prvků a jsou ze 75 % tvořeny vodou. Jedna takováto hlíza může vážit až 4,5 kilogramu a dosahovat délky až 1 metru.
Pěstování není až tak náročné
Jam si můžete vypěstovat sami doma. Důležité je, abyste mu dopřáli úrodnou, dostatečně propustnou půdu (nejlépe písčitou) a slunné stanoviště. K rozmnožování se používají zejména pacibulky, které vyrůstají na samčích rostlinách. Můžete je již od začátku února rychlit v lehké humózní zemině, a to v hliněných květináčích nebo jiných pěstebních nádobách ve studeném skleníku.
Přibližně za deset dní začne mladá rostlinka pouštět kořeny. V tomto období růstu dbejte na to, aby substrát nikdy nevyschnul. Jelikož kořen jamu nabývá velkých rozměrů, je třeba jej přesadit do:
- jámy,
- příkopu s dřevěným rámem
- nebo beden postavených na zem.
Důležité je dodržet hloubku 1-1,25 metru a šířku 0,4-0,5 metru. Protože se jedná o popínavku, potřebuje ke svému růstu oporu, která musí být odolná proti větru.
Koncem roku se dočkáte hlíz
Sklizeň jamu probíhá přibližně od září do konce prosince. Hlízy uchovávejte nejlépe v podzemním sklepě. V případě, že je nechcete konzumovat, nechte je přezimovat v zemi. Kvůli riziku spálení mrazem je třeba povrch půdy zakrýt např.:
- další vrstvou zeminy,
- chvojím,
- shrabanými listy
- nebo slámou.
Už jste léčivou sílu světelného kořene někdy vyzkoušeli?