Neslýchané léčivé účinky hlízy tropické rostliny jamu čínského. Dokáže tělo zbavit nejrůznějších neduhů

                   

Jam čínský (Dioscorea batatas) je popínavá vytrvalá rostlina pocházející z tropů a subtropů. Znát ji můžete i pod jinými jmény, který jsou: světelný/chlebový kořen, čínský brambor a Shan Yao. Tato popínavka má jedlé hlízy, které jsou díky léčivým účinkům často využívány v čínské tradiční medicíně. Mají moučnou texturu, chuť podobnou bramborám a nabídnou také mnoho vitamínů.

Hlíza má mnoho využití

Světelný kořen má podle studie blahodárný vliv na lidský organismus protože:

  • podporuje funkci žaludku, sleziny, plic a ledvin,
  • díky obsahu alantoinu urychluje proces hojení,
  • pomáhá při hubnutí a únavě,
  • léčí chronický průjem, astma, suchý kašel a nekontrolovatelné močení,
  • podporuje růst a pevnost vlasů a brání jejich vypadávání,
  • jeho zevní použití léčí vředy.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Hlízy jamu nachází využití nejen v medicínském ale také v kulinářském odvětví. Jsou totiž bohaté na škroby (až 20 % objemu), a proto v kuchyni mohou perfektně zastoupit brambory. Dále obsahují vlákninu, vitamíny B1 a C, bílkoviny, saponiny, polysacharidy, aminokyseliny, mnoho stopových prvků a jsou ze 75 % tvořeny vodou. Jedna takováto hlíza může vážit až 4,5 kilogramu a dosahovat délky až 1 metru.

Pěstování není až tak náročné

Jam si můžete vypěstovat sami doma. Důležité je, abyste mu dopřáli úrodnou, dostatečně propustnou půdu (nejlépe písčitou) a slunné stanoviště. K rozmnožování se používají zejména pacibulky, které vyrůstají na samčích rostlinách. Můžete je již od začátku února rychlit v lehké humózní zemině, a to v hliněných květináčích nebo jiných pěstebních nádobách ve studeném skleníku.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Přibližně za deset dní začne mladá rostlinka pouštět kořeny. V tomto období růstu dbejte na to, aby substrát nikdy nevyschnul. Jelikož kořen jamu nabývá velkých rozměrů, je třeba jej přesadit do:

  • jámy,
  • příkopu s dřevěným rámem
  • nebo beden postavených na zem.

Důležité je dodržet hloubku 1-1,25 metru a šířku 0,4-0,5 metru. Protože se jedná o popínavku, potřebuje ke svému růstu oporu, která musí být odolná proti větru.

Koncem roku se dočkáte hlíz

Sklizeň jamu probíhá přibližně od září do konce prosince. Hlízy uchovávejte nejlépe v podzemním sklepě. V případě, že je nechcete konzumovat, nechte je přezimovat v zemi. Kvůli riziku spálení mrazem je třeba povrch půdy zakrýt např.:

  • další vrstvou zeminy,
  • chvojím,
  • shrabanými listy
  • nebo slámou.

Už jste léčivou sílu světelného kořene někdy vyzkoušeli?

Velmi zajímavou zeleninou s podzemními hlízami jsou také batáty. Seznamte se s jejich pěstováním
Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články