Jaro láká ke sběru medvědího česneku. Můžete si jej ale vypěstovat i na zahradě

                   

Určitě už jste zaznamenali, že se v období dubna a května sbírá medvědí česnek. Češi rádi sbírají houby a v posledních letech si oblíbili i sběr této chutné bylinky, která svou chutí připomíná nám dobře známý česnek. Dá se využít k léčbě i jako surovina na výrobu pomazánek nebo pesta. Medvědí česnek roste divoce v lužních a listnatých lesích, ale dá se vypěstovat i na vaší zahrádce.

Při sběru buďte šetrní

V posledních době je bohužel patrné, že nezodpovědní a nešetrní sběrači místa sběru ničí. Česnek medvědí zatím nepatří mezi zvláště chráněné druhy a při šetrném sběru není nebezpečí, že bychom jeho výskyt ohrozili. Je však potřeba chovat se rozumně a sbírat jen pro vlastní potřebu. Anebo se inspirujte a vypěstujte si svůj vlastní medvědí česnek, který vám poroste přímo za domem.

V lese i na zahradě

Pěstování medvědího česneku pro kuchyňskou spotřebu je jednoduché a zvládne jej naprosto každý. Tato drobná rostlinka má ráda stinné místo a vláhu, takže se jí bude dobře dařit například v blízkosti keřů a stromů. Myslete na její pravidelné zalévání, a to zejména, když je jaro suché. Medvědí česnek nevyžaduje hnojení a nejlépe se mu bude dařit v půdě, která není žádným hnojivem kontaminována. Cibulky i semena sázejte do trsů, protože tak se rostlinka nejlépe ujímá a dále roste.

Zvažte, zda chcete pěstovat ze semena nebo rovnou z cibulky. Semena se sázejí na podzim, ale na sklizeň se můžete těšit až napřesrok, tedy nejdříve za rok a půl. Naopak cibulky se také sázejí na podzim, ale již na jaře můžete mít úrodu. Pokud jste tedy netrpěliví, raději si pořiďte rovnu cibulky a neriskujte, že vám medvědí česnek uschne dříve, než začne rodit.

Nechte si chutnat

Jak jej využít? Medvědí česnek má v kuchyni podobné využití jako naťová cibule nebo pažitka, ale je jemnější a chuťově se přeci jen odlišuje. Listy i stonky mají velmi typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické, a proto zachutnají i těm, na které je klasický česnek až příliš ostrý. Nejlepší je medvědí česnek čerstvý, při sušení ztrácí hodnotné látky i chuť.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články