Jednoduchý návod, jak na jaro ošetřit jahodníky po zimě. Budou plodit sladké a šťavnaté jahody

Hned začátkem jara je velmi důležité, postarat se po zimě o celou zahradu. Jahodníky nejsou výjimkou a v tomto článku si vysvětlíme, jak správně ošetřit tyto rostliny.

Zdroj fotografie: Pixabay

Jahody patří mezi oblíbené plodiny mnoha lidí, všech věkových kategorií. Proto kdo může, snaží se tyto chutné plodiny pěstovat sám a doma. Jahodníky však patří mezi náročnější rostlinky, které vyžadují správnou péči.

Důležitá je pravidelná zálivka, hnojení a dostatek sluníčka a tepla. Proto pokud chcete v létě sbírat toto lahodné ovoce, musíte s péčí začat zavčasu z jara. V tomto článku se dozvíte, jak správně na to, na co si dát pozor a co při starostlivosti o jahodníky nepodcenit.

Kdo se stará, sklízí úspěch

Nebo v tomto případě sladké jahody. Prvním a důležitým krokem pro správnou starostlivost o jahodníky, je dobré načasování. Vaše péče o tyto rostlinky by měla začít zavčasu z jara, ideálně hned na počátku dubna, kdy se sluníčko objevuje čím dál častěji a ze země se derou první pupeny. Pro zdárný začátek budete potřebovat nůžky, malé zahradní hrábě, rukavice a především trpělivost. Čeká vás totiž perný úkol.

Zdroj fotografie: Pexels

A tím je odstranit z okolí jahodníků veškeré plevely, škůdce a uschlé nebo jinak poškozené části. Začneme tedy hezky po pořádku. Nejdříve je potřeba kolem jahod opatrně vyškubat veškerý plevel. Vždy však dbejte na to, abyste nepoškodily samotnou rostlinku. Od té poté jemně odstříhejte všechny uschlé nebo škůdci napadené části. Ty nejlépe spalte. Když máme suché části pryč, pořádně zkontrolujte stav vašich rostlinek. Pokud jsou napadené škůdci, použijte chemický postřik, nebo rostlinky vytrhejte a nahraďte je novými.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud jsou rostlinky v pořádku a prosperují, nejspíše vytvořili delší šlahounky s odnožemi nových mladých lístků. Ty opatrně odeberte a můžete je zasadit. Z nich totiž budou nové jahodníky. Staré rostlinky poté přitlačte do země a mírně je zahrabte hlínou, aby pořádně držely v půdě. Dopřejte jim pořádnou zálivku a nechte je, ať se po péči trošku sami vzpamatují.

Přišel čas hnojení

Důležitou známkou, že přišel čas hnojení je stav, kdy ze středu jahodníků začínají vyrůstat nové mladé lístky, podobné srdíčku. Tehdy je potřeba, dopřát rostlince živiny. Nejlepší variantou je kravský nebo koňský hnůj, pokud však k něčemu takovému nemáte přístup, zkuste využít běžně dostupné granulové hnojivo, se kterým se vám bude také lépe manipulovat. S hnojivem však velmi opatrně, abyste rostlince více neuškodili, než pomohli. Na jeden kořenový základ se počítá přibližně jedna čajová lžíce hnojiva. To je velmi důležité také správně zapracovat do půdy.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Druhá várka hnojení je nejlepší v době, kdy jahody začínají kvést. Tedy zhruba v polovině května, nebo ke konci tohoto měsíce. Záleží však na přesné odrůdě jahod. Velmi dobrým hnojivem v tomto období jsou klasické slepičince, které obsahují dusík, fosfor a draslík. K hnojení budete potřebovat tzv zákvas. Ten připravíte smícháním jedné třetiny nádoby slepičím trusem, který dolijete vodou a necháte asi tři týdny kvasit. Je důležité jej správně ředit, protože je velmi silný a mohl by rostlinku spálit. Na 5 litrů vody tedy použijte asi půl litru zákvasu. Nevoní to, ale funguje.

Zdroj fotografie: Unsplash

Důležitá je zálivka

Kromě zálivky ředěným zákvasem, který používáme asi jednou za čtrnáct dní, je důležitý také přísun vody. Jahodníky totiž potřebují pravidelnou zálivku. Nejlepší je dešťová voda, nebo voda z domácí studny, která neobsahuje chlór. Zalévat je pak potřeba každý den ráno nebo navečer, aby rostlinka vodu hezky vstřebala. V této době je polévání mnohem lepší než přes den, kdy je parno a voda se rychle vypaří. Pokud ve své péči setrváte, můžete se těšit na velké, šťavnaté a sladké jahody, které za tu práci rozhodně stojí.