Má využití v kuchyni i léčitelství. Z voňavých květů lze připravit šťávu, čaj nebo limonádu. Bez se s úspěchem přidává také do domácí kosmetiky. Zatímco výbornou bezovou limonádu zná každý, smažené bezové květy hned tak někdo neochutnal, přitom je to delikatesa vhodná k nedělnímu obědu! Černý bez je také dobrým zahradníkem a vyžene ze zahrady krtky a hlodavce. Navíc ideálním místem pro jeho umístění je rumiště nebo kompost.
Jak na černý bez
Černý bez je možné množit pomocí semen ze zralých bezinek. Mladé rostlinky ze semen pak přemístíme ke kompostu nebo na vybrané místo v průběhu jara. Kompost nebo rumiště jsou ideálními místy, navíc bez urychlí zrání kompostu pomocí vylučovaných látek. Množit rostlinky je ale možné také řízkováním. Při výsadbě dbejte na dodržení dostatečné vzdálenosti mezi keři. Keře mají rády vlhčí prostředí, snesou mrazy i jarní mrazíky. Každoročně je nutné jen keře prořezat a odstranit zbylé výhonky pro bohatou úrodu, která přinese užitek v mnoha směrech.
Nasbírejte si domácí lékárnu
Bez černý je totiž bezesporu králem domácí lékárny. Je skvělý při nachlazení a bronchitidě, snižuje vysokou teplotu a působí proti zahlenění. Kromě toho má potopudné účinky, pomáhá při infekcích, angínách a vysokých teplotách. Bez umí také čistit krev, zažívací trakt a pomáhá při ledvinových obtížích, protože podporuje vylučování vody z těla a podporuje činnost ledvin. Jeho použití je vhodné při problémech s cévami vzhledem k vysokému obsahu flavonoidů, které působí na pružnost cév. Kromě toho je pomocníkem při migrénách, při dně a revmatismu pomohou koupele z odvaru květů, obklady z vývaru sušených bezinek naopak pomohou při akné, na vyrážky nebo při lokálních zánětech.
Základem je dobře květy usušit
Jak mít dostatek léčivek pro zimní období, kdy je chřipek a nachlazení nejvíce? Květy bezu černého je dobré nasbírat za suchého a slunného počasí, ideálně až během dopoledne nebo poledne po odpaření ranní rosy. Vlhko by způsobilo hnědnutí úrody. Květy se suší v tenké vrstvě, ideálně na sítu ve stínu v dobře větraném prostoru. Sušené květy vydrží po celou zimu, je však nutné je uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě, dobře se hodí skleněné láhve. Čerstvé plody bezinky nejezte syrové, jsou jedovaté. Jed znehodnotí tepelná úprava. Výborné jsou bezinkové sirupy, džemy nebo marmelády, ze sušených plodů se připravuje čaj, který je výtečný při nachlazení i proti nadýmání.