Pokud na zahradě pěstujete lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.), pak určitě stojíte o co největší množství plodů. Proč tedy úrodu maximálně nenavýšit díky použití toho správného hnojiva? Ingredience na něj vám rostou na zahradě. Stačí se jen podívat po jednom úporném plevelu.
Hnojen rajčat kopřivami
Kopřivové hnojivo je velmi účinný přírodní výživový doplněk, který obsahuje pouze přírodní složky. Díky svému složení je ideální i jako hnojivo pro rajčata, přispívá totiž k normálnímu vývoji keřů a maximalizuje násadu plodů. Při správném použití vám umožní obejít se po celou sezónu bez chemie a zachovat úrodnost rajčat.
Při aplikaci toho hnojiva je však třeba myslet i na některé nevýhody. Především má kopřivová jícha poměrně nepříjemný zápach, takže ji musíte vyrábět v méně využívané části zahrady. A aplikace takto připravené zálivky bohužel přímo nezlepšuje strukturu půdy jako jiná přírodní hnojiva. Budete si tedy muset v tomto ohledu pomoci ještě jinými způsoby.
Co obsahuje kopřiva
V případě tohoto plevele jsou ve hře především nejrůznější makroživiny jako například dusík, hořčík, vápník a draslík. Ale zapomínat nesmíme ani na stopové prvky jako je železo, křemík, měď, zinek a mangan nebo prospěšné vitamíny (A, C, H, K1, E a skupina B). Zbytek užitečných látek pak tvoří aminokyseliny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny.
Jak vyrobit hnojivo z kopřiv
Vhodnou nádobu naplňte do poloviny posekanými kopřivami. Vše zalijte teplou vodou. Aby všechen plevel zkvasil a uvolnil veškeré své živiny, je nutné obsah nádoby minimálně 3krát týdně promíchat. Jícha z kopřiv potřebuje pro úplnou fermentaci přibližně 2 týdny. Hotové hnojivo poznáte tak, že zhnědne a přestane pěnit. Hotový nálev nařeďte v poměru 1:5 a použijte jako zálivku.
Jak vylepšit kopřivovou jíchu
Kopřivy obsahují celou řadu užitečných látek. Ovšem lze je najít i v mnoha jiných běžných plevelech, a právě jejich prostřednictvím můžete kopřivové hnojivo ještě vylepšit. Jde například o řebříček obecný (Achillea millefolium) nebo měsíček lékařský (Calendula officinalis). Jednoduše je přidejte k natrhaným a nasekaným kopřivám. Musíte ovšem zvolit to správné množství.
Kopřivy musí být stále základem samotného hnojiva – jiné složky mohou tvořit maximálně pětinu použitého rostlinného materiálu. Další příprava kopřivové kejdy je už zcela identická – jakmile se listy rozloží (u stonků to neplatí, ty jsou mnohem tužší) a kejda přestane pěnit, stačí ji přecedit a naředit. Použití je stejné jako při přípravě čisté kejdy z tohoto obávaného plevele.
Jak zabránit zápachu kejdy
Všeobecně platí, že kejda z kopřiv je velmi účinným hnojivem – bohužel se však vyznačuje velmi silným zápachem. Musíte ji proto připravovat v nějaké odlehlé části zahrady a zakrýt nějakým víkem. To však bohužel nesmí těsně doléhat, protože k fermentovanému rostlinnému materiálu nesmí být omezen přístup vzduchu zvenčí. Hodí se cokoliv – třeba i dřevěná deska.
Zápach z kejdy je však možné trochu zmírnit. Pokud chcete sázet na bylinky, pak si vezměte k ruce kozlík lékařský. Bude vám stačit kvetoucí nať, nemusíte používat drahý kořen. Na deset dílů kopřivy použijte jeden díl kozlíku. Dalším možným potlačitelem zápachu je dolomitová moučka. Na deset litrů kejdy stačí čtyři polévkové lžíce. Jde o velmi levné hnojivo, takže se vám příprava kejdy rozhodně nijak významně neprodraží.
Jaká přírodní hnojiva máte v oblibě vy?