Kvalitní aromatický český česnek vypěstujete i na parapetu vašeho okna. Už ho nikdy nebudete muset kupovat

                   

Také už máte dost čínské náhražky, která sice vzhledem i vůní připomíná česnek, ale do aroma i chuti pravého českého česneku má daleko? Dobrá zpráva pro všechny, jejichž odpověď byla souhlasná. Klasický výrazný český česnek si můžete vypěstovat bez větších problémů i doma na parapetu. Dokonce lze za těchto podmínek zajistit u stálý přísun kvalitního česneku do vaší kuchyně. Postačí pouze vysazovat každý měsíc určitý počet stroužků podle vaší spotřeby.

Jak začít a kde vzít sadbu

Pro výsadbu není vhodný česnek ze supermarketů. Je totiž ošetřen proti klíčení, takže byste se vlastních rostlinek nemuseli vůbec dočkat. Proto nelitujte času ani peněz a zajeďte si pro kvalitní BIO česnek k některému farmáři ve vašem okolí. Věřte, že počáteční investice se vám v budoucnosti bohatě vrátí. Pokud nemáte doma zeminu a květináče o hloubce alespoň 20 centimetrů, zakupte je také. V nouzi lze na pěstování česneku využít i spodek platové lahve od limonády, do které na dně provrtáte díry pro odtok přebytečné vody.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Na dno nádob je vhodné dát trochu suché slámy, nebo trávy bez semen. Zajistí drenáž a zároveň rostlinu vyživí. Na tuto vrstvu pak nasypte zeminu s pískem v poměru 3 : 1. Pod okrajem nádoby ale nechte alespoň centimetr prostor. Hlavu česneku rozeberte na stroužky, které i se slupkou zasaďte do hlíny. Sázejte špičatým koncem nahoru do hloubky asi 5 – 7 centimetrů. Pokud sázíte víc rostlin do jedné nádoby, měl by mezi jednotlivými stroužky rozestup 8 – 10 centimetrů.

Čekání na úrodu

Zasazené stroužky přiměřeně zalijte a nádobu uložte na chladnější místo. Ideální teplota pro vyklíčení se pohybuje kolem 15 stupňů. Zároveň by ale měly mít dostatečný přísun světla a slunečních paprsků, takže ideální místo bude někde u okna, případně na balkoně. Když pak rostlinky vyklíčí, můžete je mít bez obav při pokojové teplotě. Česnek zalévejte jednou týdně odstátou vodou, ale pozor na příliš velké množství vody. Pokud česnek přelijete, může sadba uhnít, či zplesnivět a pak by celá snaha přišla vniveč.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud dojte k situaci, kdy nať česneku bude navzdory pravidelné zálivce žloutnout, nejde o nedostatek vláhy, ale rostlině pravděpodobně chybí dusík. Nebojte se ji tedy trochu přihnojit. Zhruba po devíti měsících od sadby začnou nejstarší výhonky hnědnout a uvadat. To je přesně čas vhodný pro sklizeň vaší úrody. Vytahejte tedy nať i s hlavičkami česneku a nechte je na suchém místě týden až dva proschnout. Pak jej můžete začít používat v kuchyni.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články