Chcete-li získat zdravá a rychle rostoucí rajčata, použijte na začátku jejich vývoje téměř zázračný roztok z jódu a vody. Prozradíme vám, k čemu všemu se hodí a jak ho správně naředit, aby kořenům vašich zelených svěřenců dozajista neublížil. A prozradíme vám i další užitečné vychytávky pro pěstování.
Jedna kapka jódu vystačí na tři litry zálivky
Sazenice rajčat toho příliš nepotřebují, takže vás toto hnojení vyjde velmi levně. Připravte si tři litry odstáté vody o pokojové teplotě (je důležité, aby z ní vyprchal chlór) a kápněte do nich jednu jedinou kapku jódu. Tuto zálivku poté aplikujte přibližně dva týdny poté, co jste sazenice přemístili na jejich nové stanoviště. Důležité je pouze důkladné promíchání obou složek.
Pokud je takto přihnojíte (zalijte je jako obvykle), získáte odolnější a zdravější rostliny, jež budou lépe čelit jakýmkoliv nástrahám ze strany nepříznivého počasí, chorob nebo škůdců. Nezalévejte však nikdy na suchou zeminu, jód by mohl citlivé kořeny mladých rajčat nepříjemně popálit. Dobře opečovávané rostliny se vám odvděčí bohatou a chutnou úrodou.
Již jste rajčata zalili? To vůbec nevadí
Pokud není možné aplikovat tento roztok zálivkou, pomozte si obyčejnou stříkačkou nebo třeba nepotřebným balónkem určeným pro klystýr. Roztok nalijte přímo na stonek rajčat a těsně ke kořenům. Výsledky pak na sebe nenechají dlouho čekat. Už brzy uvidíte, jak se bude vašim rostlinkám skvěle dařit.
Hnojíte kyselinou jantarovou? Pak s jódem trochu počkejte
Jde o stále oblíbenější ingredienci ekozahrádkářů. Ovšem pokud ji použijete k tomu, abyste posílili kořenový systém sazenic rajčat, pak jejich dávku jódu aplikujte až 5–7 dní po pohnojení kyselinou jantarovou. Opět tím předejdete možným škodám na vitalitě svěřených rostlinek. A to za trochu té opatrnosti a práce navíc rozhodně stojí.