Naše babičky věděly, proč na záhonech používat zápalky. Ochrání cibuli před hnilobou a škůdci

                   

Patří k základním potravinám naší kuchyně. Dodává jídlům chuť i barvu a jako bonus se může chlubit i četnými léčivý účinky. Ano, řeč je o cibuli kuchyňské (Allium cepa), která patří do čeledi liliovitých. Ne vždy se jí však na záhonku daří tak, jak bychom chtěli. A leckdy k tomu přispíváme i my sami nesprávnou péčí.

Když cibule začne kvést, neváhejte

Čas od času se to může stát, i když je cibule dvouletka a měla by kvést až ve druhém roce od výsadby. Ovšem pokud projde díky příliš brzkému termínu výsadby tzv. jarovizací, mohou se její květy objevit už v tom prvním. A co si s nimi počít? Jakmile je objevíte, vylomte je. A to vždy co nejhlouběji. Ale jak zabránit, aby právě tudy vnikaly do natě choroby nebo škůdci? Použijte právě zápalky.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ochraňte cibuli před hnilobou díky zápalkám

Do zbylého pahýlu jednoduše zapíchněte zápalku. A to tak, aby její konec s fosforem mířil dovnitř. Jde o skvělý prostředek, jenž ochrání cibuli před celou řadou chorob a škůdců, a to díky svému antibakteriálnímu a antivirovému působení. Ránu dezinfikuje, podobně jako to umí například peroxid vodíku u lidských zranění.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Zápalky můžete zapíchat i do země v okolí cibulí

Dělají vám starosti červi, žijící v půdě? Pak jednoduše zapíchejte zápalky do okolí vysazené cibule. K jedné rostlině by jich mělo přijít 5-6. Můžete je tu ponechat po celou sezónu, svou úlohu budou plnit více než spolehlivě. Žádní zemní škůdci tak nebudou mít na vašem cibulovém záhonu zaručeně šanci. Jedině tak získáte cibule plné fytoncidů, které ničí škodlivé mikroby.

Dobře vypěstovaná cibule vás také zásobí velkým množstvím křemíku, draslíku, síry a samozřejmě i dusíkatých látek. A jako bonus pak přítomná látka Allicin působí stejně jako běžná antibiotika. Cibule se tedy uplatní i při léčbě nejrůznějších onemocnění. A stejný postup lze aplikovat i na česnek kuchyňský (Allium sativum).

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články