Nedovedete si představit nic lepšího, než první jahodu z vaší vlastní zahrádky? Tyto sladké plody s malými zrníčky, které se nám často usazují mezi zuby, jsou symbolem českého léta. Ať už z nich v kuchyni vykouzlíte luxusní dezerty a dortíky, nebo je budete uzobávat jen tak, přímo ze zahrádky, určitě oceníte pár tipů na dokonale obsypané jahodníky.
Základem je výběr stanoviště
Jahody jsou poměrně náročné na typ půdy. Nesedí jim těžká jílovitá půda, která drží vláhu hluboko u kořenů, ale na povrchu rychle schne a praská. Protipólem je písčitá půda, která je taktéž nevhodná, vzhledem k téměř okamžitému vysychání. Nejlepším kompromisem je hlinitopísčitá půda s neutrální nebo mírně kyselou reakcí.
Dalším krokem je výběr správné odrůdy. Pokud si vyberete několik typů jahodníku, můžete sklízet od jara do podzimu (například jahodník měsíční plodí od června až do podzimu). Před samotným umístěním sazeniček na záhon, je dobré si ujasnit, zda jahodníky překryjete černou fólií, nebo netkanou textilií. Textilie je prodyšná a její hlavní funkcí je udržet vlhkost a rostlinky chránit proti mrazu. Fólie má více výhod – intenzivněji přitahuje světlo a teplo a lépe zadržuje vlhkost. Navíc nedovolí, aby se vám mezi sazenice vetřel nežádoucí plevel.
Znáte správný postup při sázení?
Jahodníky jsou choulostivé na první vložení do půdy. Neměly by být zasazeny příliš hluboko, ale ani mělce. Srdíčko rostliny vždy musí zůstat alespoň částečně nad zemí. Rýčem si vytvoříte důlek, do kterého sazenici vložíte – kořeny musí směřovat kolmo do země a mít dostatek prostoru. Po vsazení zahrňte zeminou a silně ušlapejte kolem rostliny. Následně pořádně zalejte.
Co si počít se šlahouny?
Nechat nebo ne? Tyto dlouhé tenké výhonky slouží pouze k rozmnožování rostlin. Pro běžné pěstování jsou nežádoucí a je potřeba je odstraňovat, aby nebraly živiny mateřské rostlině. Navíc se v takto zhuštěném porostu velmi dobře daří plevelu.
Nezapomínejte také na hnojení. S tím je vhodné začít při vykouknutí prvních listových srdéček. Nejvhodnější je kravský hnůj, který jahodám poskytne veškeré důležité živiny. Dávejte však pozor, aby hnojivo nepopálilo spodní lístky. Pak už nezbývá než čekat na sladkou odměnu v podobě první červenající jahůdky.