Tento návod je pro toho, kdo chce pěstovat žampióny pro vlastní potřebu. Ne pro toho, kdo plánuje, že je bude prodávat dál ve velkém. Pro velkopěstitele je vhodnější koupit připravené podhoubí i substrát, ve kterém žampióny rostou. My si ukážeme, jak lze doma vypěstovat množství pro celou rodinu a zásobovat jimi i nejbližší přátelé a známé.
Co budete pro pěstování potřebovat
- Kvalitní podhoubí – zakoupíte v obchodě
- 10 kg slámy, 15 kg hnoje, 8 kg vápence
- 200 gr močoviny a 200 gr superfosfátu
- Rašelinu a mletou křídu
Pokud máte všechny suroviny připravené, začneme tím, že balkón uzavřete. Průvan pěstování nesvědčí, takže zvolte variantu, jak balkón uzavřete. Potom si připravte skříňku, jejíž rozměr je dost velký, aby pojal substrát.
Ve skříňce byste měli mít několik polic. Úplně také postačí lepenkové krabice, naskládané na sebe. Dolů dejte nádobu s vodou, aby byla zajištěna stálá vlhkost, a celý systém odvětrejte trubkou, která ústí nahoře. Vrchní otvor zakryjte sítkem.
Jak postupovat dál
Slámu, hnůj a vápenec namočte do vody na 3 dny. Následně ho uložte do připravené skříňky nebo krabic. Je třeba ho zahřát, aby začal proces hniloby. To trvá asi 3 týdny. Pak ho můžete naočkovat podhoubím. Postačí asi 350 gr na 1m2. rozprostřete ho rovnoměrně po celé ploše a zakryjte vrstvou 4 – 5 cm substrátu. Můžete ho lehce postříkat vodou z rozprašovače.
Po 10 dnech od vyklíčení podhoubí zasypte směsí rašeliny a mleté křídy v poměru 10:1. Vrstva by měla být silná 4 – 5 cm. Po dalších 4 – 5 dnech snižte teplotu substrátu na 17°C. současně nezapomeňte, že povrch substrátu musí být neustále vlhký. To zajistíte rosením pomocí rozprašovače. Zálivka z kropičky se nedoporučuje. Substrát by mohl uhnít, a tím přestat plodit.
No a je čas začít sklízet
Nyní už stačí pouze počkat, až jednotlivé plodnice dorostou do vámi požadované velikosti, a můžete začít sklízet. Takový substrát, který jste vytvořili, bude plodit 50 – 60 dní. Může se vám stát, že zpočátku to nebude nic moc.
Jakmile to vychytáte, tak začnete domácími žampióny zásobovat rodinu, nejbližší příbuzné, sousedy a známé, protože sami nebudete schopni úrodu zkonzumovat.