Pěstování neomezeného množství pórku na parapetu, abyste ho měli vždy po ruce

                   

V supermarketech ho seženete snadno, ale domácí je domácí. Jeho pěstování není složité, potřebujete jen kvalitní semena a správnou odrůdu. Pak už stačí jen načasovat jeho setí a za chvíli budete mít domácí zeleninu na stole. 

Dejte pozor na časový rozdíl v dozrávání

Na některých sáčcích se semeny je označen výsev semen, někde najdete čas dozrávání od výsadby sazenic. Myslete na to, že rané odrůdy nejsou vhodné pro zimní uskladnění. Pro začátečníky jsou vhodné odrůdy Karatansky a Dobry Molodets. Mají velké nohy. Spousta začínajících pěstitelů dělá tu chybu, že pór zasejí v únoru nebo začátkem března. Musíte ale přihlížet k době zrání. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Výhonky póru jsou tenké, v jednom květináči jich můžete mít několik – jen je třeba udržet vzdálenost mezi nimi 1-2 cm. Semena zasejte do hlubokého květináče. Pokud máte hodně úrodnou půdu, nemusíte řešit hnojení. Jinak půdu hnojte močovinou a poté nitrofosforečnanem. 

Někdo sazenice prořezává. Není to nutné, pokud nejsou příliš napnuté – mohly by uhnít. Pór je rostlina, která má ráda teplo a je tedy nejlepší zasadit ho začátkem května, po silných mrazech. Nejdříve zkuste zasadit malé množství, pokud uvidíte, že se sazenicím daří, o týden později vysaďte zbytek. 

Různé odrůdy potřebují vysadit v různých vzdálenostech

Na sáčcích najdete informace, jak kterou odrůdu vysadit. Doporučené schéma je 10-12 v řadě a 30-40 cm mezi řádky. Jinak nebudou rostliny správně růst. Pokud máte u póru rádi dlouhé bílé nohy, vykopejte díru hlubokou 15-20 cm a rostliny zasaďte. Postupně budou v létě růst.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Dvakrát během sezony doplňte póru dusíkatá hnojiva. Pór se dělí na zimní a letní. Letní můžete sklízet během léta až do prvních mrazíků, zatímco zimní sklízíte od září a vydrží i velké mrazy. Letní pórek roste rychleji a má delší bílou část, která se využívá v kuchyni. 

Pórek využijete do polévky, salátů nebo omáček

Jeho pěstování je snadné. Navíc ho v kuchyni hojně využijete. Pokud máte možnost, můžete semena zasít do skleníků, jestli ale skleník nemáte, klidně ho dejte rovnou do záhonu, poroste sice pomaleji, ale jistě. 

Z pórku uděláte skvělou krémovou polévku. Z domácího bude ještě chutnější. Potřebujete 2 pórky, 3 brambory, lžíci másla, lžíci hladké mouky, litr zeleninového vývaru, 1-2 stroužky česneku, lžičku majoránky a jeden rohlík, který si nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte také brambory, které dejte do misky se studenou vodou. Pórek očistěte, bílou část umyjte, zelenou část rozeberte na listy a propláchněte. 

i

V supermarketech ho seženete snadno, ale domácí je domácí. Jeho pěstování není složité, potřebujete jen kvalitní semena a správnou odrůdu. Pak už stačí jen načasovat jeho setí a za chvíli budete mít domácí zeleninu na stole. 

Dejte pozor na časový rozdíl v dozrávání

Na některých sáčcích se semeny je označen výsev semen, někde najdete čas dozrávání od výsadby sazenic. Myslete na to, že rané odrůdy nejsou vhodné pro zimní uskladnění. Pro začátečníky jsou vhodné odrůdy Karatansky a Dobry Molodets. Mají velké nohy. Spousta začínajících pěstitelů dělá tu chybu, že pór zasejí v únoru nebo začátkem března. Musíte ale přihlížet k době zrání. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výhonky póru jsou tenké, v jednom květináči jich můžete mít několik – jen je třeba udržet vzdálenost mezi nimi 1-2 cm. Semena zasejte do hlubokého květináče. Pokud máte hodně úrodnou půdu, nemusíte řešit hnojení. Jinak půdu hnojte močovinou a poté nitrofosforečnanem. 

Někdo sazenice prořezává. Není to nutné, pokud nejsou příliš napnuté – mohly by uhnít. Pór je rostlina, která má ráda teplo a je tedy nejlepší zasadit ho začátkem května, po silných mrazech. Nejdříve zkuste zasadit malé množství, pokud uvidíte, že se sazenicím daří, o týden později vysaďte zbytek. 

Různé odrůdy potřebují vysadit v různých vzdálenostech

Na sáčcích najdete informace, jak kterou odrůdu vysadit. Doporučené schéma je 10-12 v řadě a 30-40 cm mezi řádky. Jinak nebudou rostliny správně růst. Pokud máte u póru rádi dlouhé bílé nohy, vykopejte díru hlubokou 15-20 cm a rostliny zasaďte. Postupně budou v létě růst.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Dvakrát během sezony doplňte póru dusíkatá hnojiva. Pór se dělí na zimní a letní. Letní můžete sklízet během léta až do prvních mrazíků, zatímco zimní sklízíte od září a vydrží i velké mrazy. Letní pórek roste rychleji a má delší bílou část, která se využívá v kuchyni. 

Pórek využijete do polévky, salátů nebo omáček

Jeho pěstování je snadné. Navíc ho v kuchyni hojně využijete. Pokud máte možnost, můžete semena zasít do skleníků, jestli ale skleník nemáte, klidně ho dejte rovnou do záhonu, poroste sice pomaleji, ale jistě. 

Z pórku uděláte skvělou krémovou polévku. Z domácího bude ještě chutnější. Potřebujete 2 pórky, 3 brambory, lžíci másla, lžíci hladké mouky, litr zeleninového vývaru, 1-2 stroužky česneku, lžičku majoránky a jeden rohlík, který si nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte také brambory, které dejte do misky se studenou vodou. Pórek očistěte, bílou část umyjte, zelenou část rozeberte na listy a propláchněte. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nakrájejte ho na centimetrové kousky. Dejte zahřát máslo, přidejte bílou část pórku a zelenou nať, osolte a opékejte, často míchejte. Když pórek změkne, posypte ho moukou, aby vznikla jíška. Tu poté zalijte vývarem a zamíchejte. Syrové brambory sceďte a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 10 minut do změknutí brambor. 

Mezitím si rohlík usušte v troubě na 150 stupňů. Do téměř uvařené polévky nasypte zbytek pórku. Na závěr dochuťte česnekem, majoránkou a špetkou soli.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nakrájejte ho na centimetrové kousky. Dejte zahřát máslo, přidejte bílou část pórku a zelenou nať, osolte a opékejte, často míchejte. Když pórek změkne, posypte ho moukou, aby vznikla jíška. Tu poté zalijte vývarem a zamíchejte. Syrové brambory sceďte a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 10 minut do změknutí brambor. 

Mezitím si rohlík usušte v troubě na 150 stupňů. Do téměř uvařené polévky nasypte zbytek pórku. Na závěr dochuťte česnekem, majoránkou a špetkou soli.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články