Plevel nebo pochoutka? Šrucha zelná si stále hledá své příznivce

                   

Šruchu zelnou zná mnoho zahrádkářů spíš jako plevel, kterého se za všech okolností potřebují zbavit. Někdy je nazývána i jako portulák. Mnozí lidé ale netuší, jaký poklad na zahrádce mají. Šrucha totiž není jen tak ledajakou rostlinou. Je to velice zdravá pochoutka, v které jsou obsaženy omega 3 mastné kyseliny prospěšné pro naše tělo. Chutí se podobá ke šťovíku a je možné jí obohatit kdejaký letní pokrm. Vyzkoušejte ji!

Šrucha zelná má dlouhou historii

Tato zajímavá rostlina je s námi na zemi už nějaký ten pátek. Některé zdroje dokonce tvrdí, že se již objevovala v jídelníčku obyvatel starověku. Nejen, že ji lidé tehdy jedli, ale často ji prý také používali na hojení různých ran.

Jak na pěstování šruchy zelné?

Pěstování šruchy není nijak zvlášť složité. Jak již bylo zmíněno, bývá často považována za neodbytný a houževnatý plevel, proto je to rostlinka, která se jen tak nevzdává a pokud se o ní budete náležitě starat, poroste vám bujně a bez větších obtíží. Zde je pár základních instrukcí, jak na pěstování šruchy zelné:

  • výsadbu provádějte zásadně až na jaře, nejpozději však v květnu, sklízet budete okolo během letních měsíců
  • šruchu zelnou si předpěstujte nejprve v květináči doma a poté až vysazujte ven na zahrádku, nebo balkon, snese mírnou zálivku, pozor na přelití
  • substrát na rostlinu můžete promíchat s malým množstvím písku, bude se jí lépe dařit
  • vystavte šruchu zelnou dostatku světla, tepla a pravidelně ji otáčejte, pokud ji máte v květináči

Lahodná šrucha v kuchyni

Možná se ptáte, co z rostliny, která chutná jako šťovík připravit. Její kyselost je ale báječná právě v letních dnech, kdy vás výborně osvěží. Můžete ji přidávat nejen do salátů (hodí se do kombinace hlavně s okurkou, rajčetem, hlívou, žampiony, rukolou, nebo polníčkem), ale i do polévek k podpoření kyselé chuti. Skvělé doplní například polévku se zelenými fazolkami a smetanou. Dále se hodí na pomazánky všech druhů, nebo si ji můžete zavařit do sklenic a schovat na další rok na temném a chladném místě. Šrucha zelná má ale využití nejen v kuchyni. Připravíte si z ní i doslova léčivo na bolavý žaludek, nebo ledviny. To učiníte tak, že si jednoduše uvaříte z jejich výhonků čaj. Rovněž ji lze nasušit a používat jako koření po dlouhá léta. Až šruchu zelnou v kuchyni vyzkoušíte, dáte jí na zahrádce určitě ještě šanci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články