Podzimní česnek si v květnu zaslouží extra pozornost, aby byla sklizeň přesně podle vašich představ

                   

Pokud se o zahradničení zajímáte trochu víc, pak víte, že podzim je na výsadbu česneku nejlepší ve chvíli, kdy se chcete pyšnit brzkou úrodou téměř bez práce (jarní zavlažení půdy se totiž o většinu zálivky postará). Ovšem aby byla sklizen česneku kuchyňského alias česneku setého (Allium sativum) přesně podle vašich představ, pak nezapomeňte ani na nezbytné jarní kroky, které se nevyplácí zanedbávat.

Česnek na jaře klíčí opravdu brzy, takže se soustřeďte na to, aby měl k tomuto kroku dostatečný prostor. Jakmile to půjde, zeminu na záhonku prokypřete. Usnadníte mu tak jeho první kroky na vaší zahradě a zároveň dodáte vyvíjejícím se kořenům dostatek kyslíku, což je velmi důležité pro jejich další vývoj. Samozřejmě také ztížíte první kroky nepříjemným plevelům, takže nutné pletí odsunete na trochu pozdější dobu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nezkušení zahradníci chybují hlavně v zálivce

Jestliže nebudete česnek dostatečně zalévat, pak se na dobrou úrodu rozhodně těšit nemůžete, ovšem přemokření mu také výrazně škodí. A co tedy s tím? Zalévejte pravidelně, ale nepříliš vydatně. Dočkáte se tak velkých, šťavnatých a voňavých palic. Vlhkost v půdě pak kontrolujte rozhrábnutím do hloubky několika centimetrů, nespoléhejte se jen na obyčejnou kontrolu pohledem.

Velmi důležitá je i správná výživa

Jakmile se na jaře dostatečně oteplí, začne česnek vyhánět první zelené klíčky. A potřebuje k tomu spoustu sil, takže ho nezapomeňte i správně vyživit. První hnojení by mělo přijít už v prvním týdnu po odtátí posledního sněhu. Preferujte zejména hnojiva s vysokým obsahem dusíku, jež pomáhají rostlině rychle růst a sílit. Zpočátku (až do léta) je vhodné česnek hnojit každé tři týdny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Všech možných škůdců se nemilosrdně zbavte

A co ještě může vaši letošní úrodu ohrozit? Rozhodně škodlivé mikroorganismy nebo nejrůznější škůdci z říše hmyzu. A jak si s nimi poradit? Pomůže vám obyčejná kuchyňská sůl (bez jódu). Stačí vám 300 gramů, rozmíchaných v deseti litrech vody. Tento roztok poté aplikujte jak ve formě zálivky, tak i jako očistný postřik na listy. Uvidíte, že letos nebudou mít choroby a škůdci žádnou šanci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články