Houbové patogeny napadající ovocné dřeviny jsou vždy velkým problémem, který je třeba co nejrychleji řešit. Právě teď, v prosinci, je nejvhodnější doba pro ochranu stromů před přezimujícími mikroskopickými houbami, které na jaře způsobují nejrůznější onemocnění. Zakročte dřív, než bude pozdě.
Vždy se řiďte návodem
Než přejdete k samotnému postřiku, měli byste si důkladně přečíst příbalový leták přípravku a zjistit si správné dávkování. Jinak byste dřevinám mohli ublížit nebo je dokonce usmrtit. Dále byste si měli obstarat kvalitní ochranný oděv, rukavice, brýle a respirátor. Ochráníte se tak před škodlivým vlivem chemikálií.
Přezimující patogeny jsou zlo
Abyste se v příštím roce dočkali bohaté úrody, měli byste dát pozor na houbové patogeny přezimující na spadených listech, nahnilých plodech, letorostech, pupenech a dalších těžko dostupných místech. Tyto organismy způsobují choroby, mezi které např. patří:
- strupovitost jabloní a hrušní,
- skvrnitost listů peckovin,
- hnědnutí listů ořešáků,
- kadeřavost broskvoní
- a mnoho druhů padlí.
Síran zatočí nejen s chorobami
Na trhu je k dostání mnoho přípravků, které dřeviny před patogeny dokonale ochrání. Pokud nevíte, který si z nich vybrat, zkuste si sami připravit univerzální směs z 0,5 kg močoviny a 0,5 kg síranu železnatého (v práškové formě). Obě suroviny za důkladného míchání nechte rozpustit ve vodě o teplotě 70 °C. Hotový roztok nalijte do postřikovače a aplikujte na větve a okolí stromů.
Síran železnatý vám také pomůže při odstranění mechů a lišejníků z kmenů mnoha druhů ovocných dřevin. Navažte si 0,5 kg zmíněné modré chemikálie a rozmíchejte ji v 5 litrech vody (opět zahřáté na 70 °C). Roztok poté přeceďte, naplňte jím postřikovač a aplikujte jej na postižená místa.
Důležitý je také dostatek živin
Abyste ovocné stromy udrželi v dobré kondici i přes zimu, měli byste je před zimou řádně pohnojit. Zvolit byste měli hnojivo s vyšším obsahem vápníku a draslíku, které má zároveň menší množství dusíku. Rostlině tak zaručíte:
- větší vyzrálost pletiv,
- vyšší odolnost vůči nízkým teplotám,
- snazší přezimování.
A co vy? Už máte zimní postřik ovocných stromů za sebou?