Postarejte se o svou půdu před prvním mrazem, aby další rok dobře rodila

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Jakmile na podzim sklidíte poslední plodiny, je načase postarat se také o vaši půdu. Celý rok vám dobře sloužila a představovala ideální prostředí pro růst vašich květin i rostlin. Nyní si jistě také zaslouží oddech a načerpáni nové energie. Před zimou by měla být půda kyprá, bez plevelů, s pH pohybujícím se kolem hodnoty 6–7 a s dostatkem organické hmoty. Jen tak je možné počítat s tím, že se vám další sezónu opět hojně urodí.

Nezapomeňte půdu prokypřit

To, co je vůbec nejdůležitější, je kypření a rytí. Kypřením a rytím se zvyšuje obsah vzduchu v půdě. Bez něj by neprobíhal rozklad organické hmoty, rozvoj půdních mikroorganismů, ani by nerostly kořeny. Zároveň s rytím je také vhodné zapravit do půdy hnojivo. Potřeba je na to myslet zejména na menších plochách, kde pěstujete zeleninu. Zde je půda nejvíce vyčerpaná. Půdu řádně prokypřete, aby se do ní dostal vzduch. Je také dobré zapamatovat si dobře, kde jste, co sázeli, abyste další sezónu místa prostřídali. Kde byly brambory, zasaďte třeba mrkev nebo cibuli apod.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Hnojení pro ty nejlepší výsledky

Druhým důležitým krokem je výběr správného hnojiva. Trávníku, trvalkám a dřevinám – ovocným i okrasným – dopřejte takzvané podzimní nebo i hnědé hnojivo, jak jej někdy označují výrobci. Má změněný poměr základních živin ve prospěch draslíku, který zvyšuje u rostlin odolnost proti mrazům a také správné hospodaření s vodou. S výběrem vhodného přípravků vám poradí v zahradnictví, anebo můžete vsadit i na vhodné domácí hnojiva jako je například kávová sedlina.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Jakmile přijde skutečná zima, ale ještě předtím, než nasněží, je nutné zásobit půdu na delší dobu dopředu. Provedete tzv. zásobní hnojení půdy a vápnění, a to pomalu rozpustnými přípravky jako NPK, rohovina, kostní moučka, dřevěný popel, síran draselný a dusíkaté vápno. Vytvářejí zásobu živin v půdě na více let a udržují trvalou kvalitu půdy.

Zdroj fotografie: Pixabay.com