Hlavní znaky perfektně zralé mrkve a ve které dny je nejlepší ji vykopat, aby vydržela až do jara

Sklizeň zeleniny (mrkve nevyjímaje) musí být vždy dobře načasovaná. Jinak vám ani při sebelepším uskladnění dlouho nevydrží.

Zdroj fotografie: Depositphotos

I když to na první pohled vypadá jednoduše, ve skutečnosti se v otázce sklízení zralé mrkve neshodnou ani zkušení zahradníci. Zatímco jedni doporučují sklidit mrkev v okamžiku, kdy se vám jednoduše zdá dostatečně velká a narostlá, jiní naopak věří, že je třeba tuto činnost odložit až na chvíli, kdy rostlinám začínají žloutnout listy. A proč? Protože tehdy se totiž v této zelenině vytváří maximum užitečných stopových prvků a dalších látek.

Jak poznat, že je mrkev zralá

Mrkev obecná (Daucus carota) nás v regálech obchodů zaujme především svou barvou. Obvykle bývá oranžová, ale narazit lze i na žluté nebo třeba fialové odrůdy. Při správném načasování sklizně je nutné brát v úvahu několik faktorů, jinak o její fantastický vzhled i unikátní chuťové vlastnosti přijdete. Důležitá je konkrétní odrůda této zeleniny i to, z jakých důvodů mrkev sklízíte. Na co si tedy dát pozor?

Zdroj fotografie: Depositphotos
  • Vezměte v úvahu specifika konkrétní odrůdy.
  • Nezapomínejte na to, že rychlost zrání záleží na poloze vaší zahrady.
  • Účel sklizně (aneb budete mrkev uskladňovat, nebo prodávat?).
  • Stav nadzemních a podzemních částí.
  • Aktuální počasí (mrkev nikdy nesklízíme za mokra).

Sklizeň zeleniny je třeba dobře načasovat

Nezapomeňte na to, že sklizeň mrkve uskutečněná ve správný čas je zárukou jejích perfektních chuťových vlastností, ale také vysoké nutriční hodnoty a bezproblémového dlouhodobého uskladnění. Nejdůležitější je však právě otázka živin. V mrkvi najdeme především významný antioxidant betakaroten. Více antioxidantů v sobě mají mrkve fialové nebo temně rudé (což platí i pro jiné druhy zeleniny – třeba papriky).

Zdroj fotografie: Depositphotos

Ale nechybí ani mnohé cenné vitamíny, a to především B, C, D, E a K. Dále nesmíme zapomenout na lecitin (prospívá mozku), vlákninu (skvělou pro naše trávení), glukózu v lehce stravitelné formě a další důležité živiny. Z minerálů pak lze jmenovat především mangan, sodík, draslík, fosfor, železo, vápník, hořčík, jód a selen. Byla by tedy opravdu škoda se o tyto přírodní pomocníky připravovat kvůli špatnému načasování sklizně.

Kdy sklidit mrkev? Řiďte se znaky zralosti

Především se zaměřte na stav listů (to platí zejména pro odrůdy, které chcete skladovat). Jakmile začnou spodní listy vrcholů vysychat, přichází ten správný čas ke sklizni. Vyberte si pro ni suchý den bez hrozících dešťových srážek. A pamatujte si, že v našich končinách se o mrkvi traduje to, že její sklizeň musí být v případě zimních odrůd dokončena do 24. září. Ranější druhy by pak měly ze záhonků zmizet někdy v polovině léta.

Zdroj fotografie: Pixabay

A pokud si přesto nejste jistí, jednoduše jednu mrkev vytáhněte a ochutnejte. Skutečně zralá mrkev má totiž obzvláště výraznou a příjemnou chuť, křupavou dužinu a samozřejmě také intenzivní zeleninovou vůni, kterou vydávají nejenom listy, ale také podzemní části. Dalším důležitým znakem je tvorba bílých kořenů. I tento znak vám říká, že je nutné mrkev rychle vytáhnout ze země a správně uskladnit.

Jak vypadá přezrálá mrkev

Může vlastně mrkev přezrát? Bohužel ano. Stává se to zejména ve chvíli, kdy necháme naši úrodu nechtěně přeschnout. Mrkev v sebeobraně rychle stáhne vodu a živiny ze všech svých okrajových částí – a pozdější zálivka už to nenapraví. Zelenina tak bude spíše gumová, nevzhledná a bez chuti. V příliš vlhké půdě pak může naopak začít hnít. Výjimku mají v tomto ohledu pozdní odrůdy mrkví, ty lze sklidit i pozdě na podzim.

Nemáte po ruce vhodné nářadí? Podívejte se, jak jednoduše vytáhnout mrkev bez rýče