Pravidla pro skladování česneku, aby nevysychal, nekazil se a udržel si veškeré vitamíny

                   

Lidé po celém světě používají česnek každý den. A je tomu tak odnepaměti. Tato plodina s výraznou chutí a vůní slouží jako přísada do lahodných pokrmů, léčí neduhy a dle lidové moudrosti umí odhánět zlé duchy.

Téměř každý zahrádkář se někdy odhodlal do pěstování vlastního česneku. Ještě předtím, než se do toho pustíte, byste ale měli vědět, jak ho správně sklízet a skladovat. V dnešním článku vás naučíme, jak na to.

Druhy česneku, správná sklizeň

Česnek začněte sklízet v teplém a suchém počasí. Poté dlouhé stonky zastřihněte v délce 2 cm od hlaviček. Kořenů se zbavte celých. Skladování je rovněž jednoduché. Záleží ale na tom, jaký druh česneku máte na zahradě. K dostání jsou dva druhy

  • jarní česnek
  • zimní česnek

Zimní česnek vám příliš dlouho uskladněný nevydrží. Rychle se totiž kazí. Proto je nejlepší ho rychle spotřebovat a nechat si jen malé množství na další sázení. Tzv. jarní druhy se sází od března do května. Pokud je dobře uskladníte vydrží vám klidně i celý rok. Od zimních druhů se odlišují větším počtem menších stroužků.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jak skladovat

Očištěné hlavičky česneku skladujte na temném a suchém místě. Nejlépe se jim daří v kartonové krabici. Teplota zimního česneku by se měla pohybovat v rozmezí -2 až 20 stupňů. Jarní česnek vydrží téměř jakékoliv teploty.

Spousta hospodyněk dodnes využívá skladování, které bylo dříve běžné. Hlavičky česneku se sváží k sobě a pověsí na strop na háčky. Místo provázku můžete použít také nylonové pytlíčky, které propouští vzduch.

Ať skladujete v kartonu, košících nebo plastových krabicích, česnek potřebuje přísun čerstvého vzduchu. Zároveň byste ho měli skladovat v dostatečné vzdálenosti od ostatní zeleniny jako je zelí, brambory, mrkve a řepy. V bytě můžete česnek skladovat ve skleněných přepravkách. Předtím ho ale pěkně vyčistěte a nejlépe také rozdělte na jednotlivé stroužky. Nezavírejte, potřebuje vzduch. Skladujte ve tmě a suchu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články