Proč jsou okurky uvnitř prázdné a co s nimi. Malá tajemství pro zahradníky

                   

Okurky jsou vděčnou zeleninou, kterou na svých záhoncích pěstuje snad každý zahrádkář. Většina lidí si na nich ráda pochutná, jsou skvělým zdrojem vlákniny, vody a důležitých vitamínů i minerálních látek. Okurky až z 80 % sestávají z vody, takže jsou také minimálně kalorické a jsou skvělou volbou pro ty, kdo si hlídají štíhlou linii. Bohužel ne vždy se úroda vydaří. Někdy mohou být okurky nahořklé, jindy je zase může trápit výskyt dutin. Jak tomu zabránit?

Hodně zalévejte

Jak už bylo zmíněno, okurky z velké části obsahují vodu. Právě proto je pro jejich růst klíčové především pravidelné a vydatné zalévání. Jestliže ve vašich okurcích vznikají dutiny, je to neklamný znak toho, že neměly během svého růstu dostatek vláhy. Škody už se nedají napravit, ale alespoň máte tip na příští sezónu.

Může se hodit i hnojivo

Kromě dostatečné závlahy se ujistěte také o tom, že okurky mají dostatek živin. Okurky sice nepatří k zelenině, která potřebuje příliš hnojit, jelikož nemají na živiny tak vysoké nároky, ale pokud je pěstujete ve vyčerpané půdě, je nutné dodat jim živiny uměle. Vyžadují především tyto minerální složky – draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo. Kupujte tedy hnojiva s obsahem těchto látek a nezapomeňte okurky čas od času přihnojit.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Sbírejte včas

U okurek pamatujte také na to, že je třeba je sbírat včas. Nemá smysl nechávat je na záhoncích ležet. Akorát riskujete jejich hnilobu nebo zhořknutí. Obzvláště velké plody, když jsou přezrálé, začínají čerpat vlhkost ze svých vlastních zdrojů – a poté snadno dochází k vytváření dutin. Okurky tedy sbírejte hned, jak získají hezkou zelenou barvu.

Jestliže se vám stává, že okurky po sesbírání rychle ztrácí vlhkost a šťavnatost, zkuste tento malý trik. Okurky namočte do osolené vody. Nasají do sebe sůl, která dobře drží vlhkost uvnitř plodu. Můžete je tedy pak beze strachu ještě několik dní skladovat a nevyschnou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články