Proč namáčet jahody do slané vody: Snadný trik řeší obávaný problém měnící chuť

Techniky namáčení jahod ve slané vodě zajistí, že tyto oblíbené plody budou nejen chutné, ale také čisté a bezpečné.

Proč namáčet jahody do slané vody: Snadný trik řeší obávaný problém i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jahody známé pod vědeckým názvem Fragaria × ananassa jsou oblíbené nejen pro svou šťavnatou a sladkou chuť, ale také pro své významné zdravotní účinky. Jsou mimo jiné bohaté na vitaminy C a K, vlákninu, kyselinu listovou a především na antioxidanty, jak píše web Tresk.

Botanické zajímavosti o jahodách

Než se ponoříme do tajů mytí jahod, podívejme se na některé fascinující botanické aspekty tohoto ovoce. Z technického hlediska nejde o pravé bobuloviny (nepatří tedy do stejné kategorie jako borůvky nebo hroznové víno). Každé „semínko“ (nažka) je jedním ze skutečných plodů jahodníku. Ona červená chutná dužina je vlastně jen takový obal.

Proč je třeba jahody důkladně mýt

Jakkoli jsou jahody lahodné, bývají také náchylné k ulpívání různých nevítaných hostů – od nejrůznějších nečistot, přes bakterie až po drobný hmyz a larvy. Všech vás však zbaví šikovná technika namáčení jahod ve slané vodě, kterou doporučuje i web ProSvět. A proč nestačí omytí? Je to prosté: Slaný roztok pomáhá rozpustit zbytky, které by samotná voda neodstranila. Krátké namočení ve slané vodě vám také paradoxně dokáže pomoci zachovat přirozenou sladkost jahod.

aspirin v ruce

Aspirin nejen jako lék, ale i hnojivo: Zlepší růst rajčat, jahod i česneku

Jak správně namočit jahody do slané vody

Na jeden šálek teplé vody použijte přibližně jednu čajovou lžičku soli. Míchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Poté jahody do roztoku vložte a nechte je asi 30 minut odstát. Tato doba je dostatečná k tomu, aby škůdce podráždila a přiměla je opustit jejich chutné a voňavé domovy. Nakonec je třeba toto ovoce ještě důkladně opláchnout pod tekoucí studenou vodou, aby se odstranily zbytky soli a případné další uvolněné nečistoty.

Jahody se hodí do různých kulinářských pochoutek – od čerstvých salátů a koktejlů až po lehké letní koláče a dorty. iZdroj fotografie: Freepik
Jahody se hodí do různých kulinářských pochoutek – od čerstvých salátů a koktejlů až po lehké letní koláče a dorty.

Skvěle vám poslouží také roztok octa a vody (obvykle v poměru 1:3). Ten je vhodný zejména k ničení bakterií a spor plísní. Mezi další osvědčené tipy redakce Chalupáři-Zahrádkáři patří i aplikace jedlé sody.

Jak se zbavujete nečistot na ovoci vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články