Nejjednodušší způsob pěstování rajčat doma. V obyčejném květináči na balkoně

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kdo by nemiloval rajče? A především malé cherry rajčátka, které jsou dokonalou pochoutkou do salátů, sendvičů, ale i do polévek, omáček, ale i jen tak na svačinku či večeři. Navíc tato nejen krásná, ale i zdravá zelenina vám může nabídnout spoustu benefitů pro vaše zdraví.

Díky vysokému obsahu antioxidantu zvaného lykopen, budou vaše buňky a tělo chráněny proti oxidačnímu stresu a volným radikálům. Na druhou stranu, v zimním období je opravdu velmi těžké najít v obchodě chuťově kvalitní rajče. Proto jistě nebude odvěcí si zasázet vlastní.

Pěstování a výsadba rajčat

V tomto článku vám prozradíme, jak lze rajčata vypěstovat pomocí jednoho účinného triku. Rodina si tyto domácí plodiny jistě zamiluje. A co je nejlepší? Nebudou obsahovat žádné pesticidy. Tento trik spočívá v jednom velmi jednoduchém kroku a použít k němu můžete přezrálá rajčata, která byste stejně vyhodili.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pro výsadbu nových rajčat bude potřeba:

  • Kompost ze zahrady či koupený
  • Substrát
  • Plastová nádoba nebo velký hrnec
  • Nůž
  • Přezrálá rajčata

Jak na výsadbu 

Nádoba, hrnec či kýbl, by měli mít alespoň deset a více litrů. Nejdříve naplňte nádobu do půlky substrátem a kompostem. Nyní rajče nakrájejte na plátky, které budou alespoň půl centimetrů silné – umístěte plátky na substrát. Nyní semínka pouze lehce zasypte hlínou. Měla by být pokrytá velmi lehce. Teď přišel čas rajče zalít. Opět by nemělo plavat, hlína by měla být vlhká, nikoli mokrá.

Prvního klíčení se dočkáte za jeden až dva týdny. V hrnci se postupně objeví až padesát sazenic. Všechny sazenice nesmíte nechat ke květináči, nic by z nich nebylo. Ty nejsilnější odeberte a rozmístěte do jiných menších květináčů a na jaře, až nebudou ranní mrazíky, rajčata umístěte na zahradu nebo je někomu darujte. V jednom kýblu nebo jiné nádobě ponechejte pouze dvě sazenice, víc ne.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Proč je dobré si dopřát rajče?

Jak už bylo zmíněno, rajče obsahuje antioxidant zvaný lykopen, který chrání naše tělo i buňky. Jsou vhodné pro posílení jater a jsou skvělým a bohatým zdrojem vitamínu C. Mimo to obsahuje také málo kalorií a draslík, železo, vápník, měď a mnoho jiných vitamínů a minerálních látek. Prospějí také pokožce – budou ji hydratovat.