Ovoce z vlastní zahrádky vždycky chutná nejlépe, jelikož je za ním vždycky kus vlastní práce a také radost spojená s pěstováním a starostí o keříky či sad. Ovocné stromky, přestože jsou na rozdíl od rostlin a zeleniny mnohem méně náročné na údržbu (v prvních letech především zalévání a hnojení) a sklizeň poskytují prakticky každoročně i bez zásadních zásahů do jejich růstu, vyžadují pravidelnou úpravu koruny řezáním, a to zejména v prvních letech po vysazení. Řezy ovocných stromků jsou prováděny vždy s ohledem na zamýšlený tvar koruny a druh. Jaká jsou teda pravidla pro jejich provádění?
Cíle a způsoby zařezávání ovocných stromků
Řezy plodonosných ovocných stromků jsou prováděny s cílem řízeného růstu koruny tak, aby příliš nehoustla větvemi a současně obrůstala do požadovaného tvaru. Řízení hustoty koruny je důležité s ohledem na tok živin vlákny dřeva, příliš hustá koruna může způsobit usychání kmene. Aktuálně se v sadech nejčastěji využívají pro malvice nízkokmenné stromky, které se košatí spíše do šířky v rovnoměrném rozložení větví, pro peckovice se stromky zařezávají do výšky (do sloupu).
Typy řezů mladých stromků
V prvních letech se řezy provádí zejména kvůli nastavení růstového trendu, v tomto směru jsou rozeznávány:
- Řez jednoletý
- Řez dvouletý
- Řez tříletý
U jednoletých stromků se zakracuje celý kmínek, je-li bez výhonků, případně kmínek do asi metrové výšky zakrátíme a očistíme spodní část, která má být budoucím kmenem od všech výhonků (ty by se měly ohýbat do vodorovné polohy). U dvouletých stromků, a následně také u tříletých stromků jsou zařezávány zejména boční výhony tak, aby se koruna košatila správným směrem. Výhonky jsou obvykle také ohýbány do správného směru.
Typy řezů z hlediska období
Standardně jsou rozlišovány dva typy řezů s ohledem na období, v němž jsou realizovány. Jedná se o:
- Zimní řez
- Letní řez
Zimní řez slouží k omlazování stromku v jakémkoliv věku. Spočívá v odstranění přebytečných větviček ve chvíli, kdy je stromek ve vegetačním klidu a má za účel zajistit vyrašení nových výhonků. Zimním řezem je také řízeno obrůstání koruny u mladých stromků a provádí se na jaře před začátkem vegetativní fáze růstu. Letní řez pak slouží k dotvarování a odstranění přebývajících výhonků, které korunu zhušťují.